Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

április 22.
Vladimir Nabokov
(Szentpétervár, 1899. április 22. – Montreux, 1977. július 2.)


Vlagyimir Vlagyimirovics Nabokov 1899. április 22-én született Szentpéterváron, arisztokrata család legidősebb sarjaként. Az orosz mellett angol és francia leckéket vett, melynek később nagy hasznát vette. Ugyanis, mikor a családdal 1917-ben menekülni kényszerültek a forradalom elől, előbb vidéki birtokukra, majd Londonba költöztek. Nabokov itt, a Trinity Collegeban fejezte be tanulmányait.


1922-ben, édesapja halálát követően Vladimir a német fővárosban telepedett le, ahol elindult írói pályafutása, és hamarosan megtalálta élete párját is Vera Jevszejevna Szlonyim személyében. Eddigre a családi vagyonból nem maradt semmi, így több munkát is vállalt. A II. világháború elől feleségével és fiával az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Massachusetts-beli Wellesley Egyetemen kapott állást.


1955-ben megjelent, Lolita című, nagy visszhangot keltő műve hozta meg számára a nemzetközi ismertséget. Az írás mellett rajongott – az igencsak fejlett logikát és stratégiát igénylő – sakkfeladványok iránt, valamint lelkes lepkegyűjtő hírében állt, melyet e sportágra épülő expedíciói is bizonyítanak.


1976-ban ledöntötte lábáról egy ismeretlen kór, melynek szövődményei folytán életét vesztette. Utolsó, még befejezetlen művét, Vladimir kívánsága ellenére Dmitrij adta ki 30 évvel apja halála után.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13