Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

március 7.
Székely János
(Torda, 1929. március 7. – Marosvásárhely, 1992. augusztus 23.)


Székely János 1929. március 7-én született a Kolozs megyei Torda városában. Tanulmányait Tordán kezdte, majd a marosvásárhelyi Református Kollégium diákja lett.


Amikor Erdélyt is elérte a II. világháború, az ifjú Székely János is tenni akart valamit hazájáért, így 1943-ban felvételi vizsgát tett a helyi hadapród-iskolába.

A táborukat fenyegető hadak elől 1944-ben társaival együtt Nyugat-Európába vezényelték, ahol fogságba eset. 2 évvel későbbi hazatérését követően leérettségizett és a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán szerzett diplomát.


Lektorként helyezkedett el az Állami Irodalmi és Művészeti Kiadónál és ekkora tehető irodalmi pályájának kezdete is. 1956-tól az Igaz Szó című folyóirat szerkesztői közé állt.


Mentorai a Nyugat írói közül kerültek ki: Babits Mihály, Tóth Árpád, és Szabó Lőrinc útmutatása nyomán írta verseit, de nem elégedett meg ennyivel! A többi műnemben is kipróbálta magát, főként történelmi témájú drámai munkái váltak emlékezetessé az utókor számára.


Leghíresebb műve az 1972-ben írt Caligula helytartója című dráma lett, melyet ’78-ban a Gyulai Várszínház is műsorára tűzött, kirobbanó sikerrel. Az előadásról tévéfelvétel is készült, így időről időre megelevenedik előttünk a történet mind a színházban mind pedig a képernyők előtt.


1992. augusztus 23-án, 63 éves korában hunyt el infarktusban.


Utolsó, még befejezetlen munkáját halála után a Látó című folyóirat tette közzé. Munkássága elismeréseként még életében számos irodalmi díjra felterjesztették, de mindegyiket visszautasította, később posztumusz díjjakkal tüntették ki.


2006-tól a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium „Székely János ösztöndíj” jogcímén irodalmi ösztöndíj-pályázatot hirdetett 30. életévüket be nem töltött, határon túli magyarok támogatására, költészeti és drámaírói kategóriában.


2019 októberében emlékezetére a Gyulai Várszínház Székely János Napokat tart Budapesten.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13