Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

március 14.
Kármán József
(Losonc, 1769. március 14. – Losonc, 1795. június 3.)


Kármán József 1769. március 14-én született a felvidéki Losonc városkában. Református lelkészi családban nevelkedett, de a családi elvárásokkal szembeszállva nem papi pályára lépett, hanem jogi tanulmányokat folytatott.


Pesten és Bécsben járt egyetemre, ahol a Ráday család támogatásának köszönhetően arisztokrata körökbe is bejutott. Az osztrák fővárosban talált rá az első szerelem, melyre fennmaradt levelei közt találunk bizonyítékot.


Röpke 1 évig tartó szerelmi kalandját és ügyvédi vizsgáit követően Pesten telepedett le, ahol a szabadkőművesek közé állt. Ezáltal megnyíltak előtte a kapuk: betekintést nyert különféle kulturális körökbe. A szalonok világába tett látogatásai ráébresztették, hogy a gyengébbik nem képviselői fogékonyabbak a szépirodalmi művekre, mint a férfiak.


Épp ezért, egy olyan hiánypótló folyóirat indítását tűzte ki célul, amelyben központi szerepet szánt a nők nevelésének. Ez volt az Uránia, Magyarország első folyóiratainak egyike, mely a sors fintorából csupán három számot ért meg. 1794-ben jelent meg először a Kármánnak tulajdonított legjelentősebb irodalmi mű, a Fanni hagyományai, melyet folytatásos regényként olvashattak a lap vásárlói, és mely Toldy Ferenc jóvoltából 1843-ban könyv formában is megjelent.


1795-ben, apja halála miatt visszatért szülővárosába, ahol máig tisztázatlan körülmények között hunyt el.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13