Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

január 1.
Jerome David Salinger
(New York, 1919. január 1. – Cornish, New Hampshire, 2010. január 27.)


Jerome David Salinger Manhattanben született 1919. január 1-jén. Apja vállalkozása miatt sokat utaztak, így az ifjú Salinger iskoláról iskolára járt. Javuló anyagi helyzetüknek köszönhetően 2 évet töltött a McBurney magániskolában, ahonnan a Valley Forge katonai akadémiára került.


Itteni élményeiről írta leghíresebb művét, melyet 1951-ben publikált. Hazánkban két fordításban is megjelent: Rozsban a fogó és Zabhegyező. Szabados stílusából kifolyólag több országban és néhány amerikai államban is tiltólistára került, másutt viszont keresettsége azóta is töretlen.


Tanulmányait azonban időnként megszakította. Munkába állt egy tengerjáró hajón, de szülei nyomására otthagyta és Bécsbe ment tanulmányútra, ahonnan 1938-ban tért haza. Egy évvel később már a Columbia Egyetem hallgatójaként ismerkedett meg Whit Burnettel, akinek első publikációit köszönhette. 1942-ben besorozták, a „D nap” résztvevőjeként eljutott a koncentrációs táborokba, és részt vett a foglyok felszabadításában is. Itt talált rá első feleségére, ám kapcsolatuk meglepően rövid ideig tartott.


Az ’50-es évek közepén nősült meg másodjára: a fiatal Claire Douglas-sel kötötte össze életét, akitől 2 gyermeke született. 10 év házasságot követően elváltak útjaik, ekkor teljesen visszavonult, írásai sem jelentek meg.


Emlékeit 2000-ben lánya vetette papírra, Memoire címen jelent meg. 91 éves korában, otthonában hunyt el.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13