Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

december 9.
John Milton
(London, 1608. december 9. – Chalfont, 1674. november 8.)


John Milton 1608. december 9-én született jómódú családban. Vallásos szellemben, édesapjától örökölt művészeti érdeklődéssel fűszerezve nevelkedett, majd kiváló nyelvérzékének hála, a Cambridge-i Egyetem a hallgatója lett. Itt születtek meg első latin, olasz és angol nyelvű versei. Papnak készült, ám fullasztónak érezvén környezetét, a diploma után inkább az írás felé orientálódott.


Tanulmányait követően elhatározta, hogy beutazza Európát, bejárta Franciaországot és Itáliát, ahol meglátogatta Galileo Galileit.


1639-ben a brit fővárosba visszatérve iskolát alapított és tanítással kereste kenyerét. Hamarosan azonban a politikai életbe is belefolyt, az angol polgári forradalomban Cromwell mellett a köztársaság létrejöttéért munkálkodott. Ekkortájt nősült meg először, melyet még kettő követett.


Az 1650-es évek elején Milton tragikus hirtelenséggel mindkét szemére megvakult, de ez nem akadályozta feladatai elvégzésében, sőt, kifejezőkészsége még kifinomultabbá vált. A politikai viszonyok megváltozásával művei tiltólistára kerültek így komoly financiális problémái adódtak. Ugyanakkor megtalálta második feleségét és nekikezdett az Elveszett paradicsom című eposzának, mellyel meghozta számára a hírnevet és az elismertséget. Ezen felbuzdulva immár harmadik felesége oldalán folytatta főművét Visszanyert Paradicsom címmel.


1674. november 8-án hunyt el veseelégtelenségben.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13