Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

december 23.
Mándy Iván
(Budapest, 1918. december 23. – Budapest, 1995. október 6.)


Mándy Iván 1918. december 23-án született Budapesten, Mándy Gyula és Alfay Ilona gyermekeként. Az édesapa nagy rajongója volt az orosz irodalom egy kiemelkedő alakjának, Turgenyevnek, ezért nevezte el fiát Ivannak, akit a családban csak Jancsinak becéztek.


Az ifjú Iván életéből már gyermekkorától kezdődően hiányzott az állandóság, ugyanis a család sokat költözött. Csupán 1941-től, a Fiumei úti lakásukba költözvén találtak rá az „otthon”-ra. Emiatt nem is csoda, hogy még az érettségi előtt otthagyta az iskolát, és apja nyomdokaiba lépve, belevetette magát az írásba.


Első novelláját 1937-ben publikálta, 6 évvel később pedig önálló könyve jelent meg. A II. világháború alatt kórházakban húzta meg magát. Később belekóstolt a publicista létbe, de hamar rájött, hogy nem ez lesz a számára kijelölt út. Az 1950-es évek államosított lapjaiban nem tették közzé munkáit, így hallgatásra kényszerült. Ez idő alatt a Magyar Rádiónál dramaturgként, valamint a Népművészeti Intézet munkatársaként tevékenykedett.


1954-től szabadfoglalkozású íróvá vált. A némafilmek rajongójaként írásaiban olyan filmes technikákat vegyített, melyekkel megreformálta a magyar prózát. Gyermekkönyvei közül ki emelkedik a Csutak-sorozat, valamit A pálya szélén című regénye, melyek megfilmesítésre is kerültek.


Hamarosan mind írói pályáján, mind pedig a magánéletében sikereket ért el. 1966-ban ugyanis rátalált a szerelem dr. Simon Judit személyében, valamint munkásságáért többek között a József Attila és a Kossuth díjat is megkapta. Ennek ellenére lelkesedése nem hagyott alább, 1989-től csatlakozott a népszerű Holmi című irodalmi folyóirat szerkesztőihez. Pár évvel később, a magyar irodalomban végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként meghívást kapott a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai közt is.


1995. október 6-án, álmában hunyt el. Erdődy Edit és Hózsa Éva egy-egy róla szóló monográfiát, míg a Holmi egy különszámot szánt emléke őrzésére.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13