Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

október 21.
Magyar Földrajzi Gyűjtemény Múzeumi ragra emelkedik

A Magyar Földrajzi Gyűjtemény alapítására 1983-ban került sor. Balázs Dénes érdi geográfus öt kontinensről származó néprajzi, természetrajzi gyűjteményét ajánlotta fel e célra. Ezt egészítik ki a nagy magyar utazók kallódó relikviái, melyek felkutatása és beolvasztása napjainkig tart.


Elhelyezésére Mógor Béla tanácselnöknek köszönhetően, a hajdani Wimpffen-kúriában került sor, melynek igazgatását dr. Kubassek János látja el.


Ezidáig a múzeumban három állandó kiállítás látogatható, az első 1983-ban nyílt meg Magyar utazók, földrajzi felfedezők címmel, ezt követte A Kárpát-medence tudományos feltárói című tárlat 1988-ban. Ez az év nagy jelentőséggel bírt a Gyűjtemény szempontjából, ugyanis október 21-én az intézmény múzeumi rangra emelkedett. A harmadik, 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva című gyűjtemény 2014-ben került megnyitásra a tetőtérben. Itt jegyezném meg, hogy az intézmény önálló részgyűjteményeként ugyan, de állandó jelleggel látogatható a Hely- és Sporttörténeti kiállítás, mely a Felső utca 13. szám alatt kapott helyet.


Ezek mellett természetesen különféle időszaki kiállítások, tudománytörténeti konferenciák és a Múzeumbarát Kör összejövetelei, valamint szakkörök, vetélkedők, táborok, könyvbemutatók, filmbemutatók, szobor- és emléktábla avatások is színesítik a múzeumi életet. Ugyanakkor bekapcsolódnak a különféle országos és helyi programokba is úgy, mint a Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Majálisa és az Érdi Napok.
A múzeum szakkönyvtára hagyatéki anyagok átvételével, vásárlással és a cserekapcsolatok révén folyamatosan gyarapszik, célközönségét kutatók, szakdolgozatírók teszik ki. Kiadványaik a múzeum idegenforgalmi füzetei, kiállításvezetői és múzeumpedagógiai kiadványai mellett a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok, a Magyar Utazók Lexikona és Kubassek János több életrajzi monográfiája.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13