Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

október 21.
Krúdy Gyula
(Nyíregyháza, 1878. október 21. – Budapest, Óbuda, 1933. május 12.)


Krúdy Gyula 1878. október 21-én, Nyíregyházán született törvénytelen gyermekként. A szülők, Krúdy Gyula és Csákányi Júlia, fiúk tehetségét már korán felfedezték, de igyekeztek jövedelmezőbb pályára terelni, sikertelenül.


Az ifjabb Krúdynak 15 éves korától jelentek meg nyomtatásban is művei, érettségijéig több mint kétszáz novellát publikált, közben iskolai újságokat adott ki és a nyíregyházi sajtóirodát is megszervezte. 17 évesen a tuzséri hipnózistragédiáról szóló tudósításával a kor európai sajtójába is bekerült, 1910-ben pedig Egy régi délibáb című novellájával debütált a Nyugatban.


Gyakran használt álneveket, többek között ő rejtőzik a Balatoni remete, Fráter Julius, Rezeda úr, Szindbád valamint Török Gedeon neve alatt.


Országos hírt és igazi közönségsikert a Szindbád-sorozat, valamint az 1913-ban megjelent A vörös postakocsi című regénye hozott számára. Időközben a magánélete is sínre került, szülei helytelenítése ellenére feleségül vette Spiegler Bellát. Közel 20 év házasság és 3 gyermek után elváltak. 1919-ben Krúdy újranősült, hitvese Várady-Rózsa Zsuzsa lett.


Az első világháborút követő években népszerűsége csökkent, publikációs és anyagi gondokkal küszködött. Ráadásul az egészsége is megromlott. 1930-ban megkapta a jelentős pénzösszeggel járó Baumgarten-díjat, de kicsapongó életmódjának köszönhetően nem sikerült megoldania anyagi gondjait. Így el kellett költöznie margitszigeti otthonából. Szegénységben, nehéz anyagi körülmények között élte végnapjait. 1933. május 12-én halt meg Budapesten, koporsóját körülvették a műveit ihlető alakok. A Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra.


1971-ben Huszárik Zoltán Szindbád kalandjaira támaszkodva rendezte meg „Szindbád” című filmdrámáját Latinovits Zoltán főszereplésével.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13