Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

szeptember 21.
Sinkovits Imre
(Budapest, 1928. szeptember 21. – Budapest, 2001. január 18.)

90 éve, 1928. szeptember 21-én született Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki sorozatban játszotta nagy sikerrel a legkülönbözőbb szerepeket: Ádám, Lucifer, az Úr hangja, A Föld szelleme, Rabszolga, Saint-Just, Udvaronc.


Sinkovits Jenő és Göndöcs Terézia elsőszülött fiúgyermekeként látta meg a napvilágot Kispesten. A gazdasági válság a családi vállalkozásra is hatással volt, amit be kellett zárni. Elszegényedés fenyegette őket és csak lassan stabilizálódott a helyzet. Az ifjú Sinkovits az édesanyjától tanult németül, melynek a világháború alatt nagy hasznát vette.
Az érettségit követően felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol megismerkedett Gombos Katalinnal. Később össze is házasodtak és 2 gyermekük született.
A Színiakadémia elvégzését követően leszerződtették a Nemzeti Színházhoz. Tevékenyen részt vett az 1956-os megmozdulásokban: legendássá vált szavalata a Petőfi szobornál a forradalom egyik jelképévé tette. A Nemzeti Színház Forradalmi Bizottságában elnökségi pozíciót töltött be Bessenyei Ferenccel és Varga Mátyással karöltve. A 1956-os eseményeket követően előbb fizetését felére csökkentették, majd politikai nyomásra el kellett hagynia a Nemzeti Színházat és a József Attila Színház tagja lett. Ezt követően még évekig megfigyelés alatt tartották.
1963-ban végül visszaszerződött a Nemzeti Színházhoz, melynek haláláig oszlopos tagja volt.

2001. január 18-án az óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, feledhetetlen alakítást nyújtott többek között: A tizedes meg a többiek című vígjátékban. Szinkronszínészként olyan nagy színészeknek kölcsönözte hangját, mint például John Wayne, Sir Sean Connery vagy Leslie Nielsen. Érdemeit számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. A Nemzeti Színház örökös tagjai közé választotta.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13