Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

szeptember 9.
Lev Nyikolajevics Tolsztoj
(Jasznaja Poljana, 1828. szeptember 9. – Astapovo, 1910. november 20.)

190 éve, 1828. szeptember 9-én született Lev Nyikolajevics Tolsztoj orosz író, az orosz irodalom és a világirodalom kiemelkedő alakja, a Háború és béke, valamint az Anna Karenina alkotója.


Arisztokrata család negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. Szüleit már ifjúkorában elvesztette, nagynénjei nevelték fel. Már 16 éves korában beiratkozott a kazányi egyetemre, ahol kezdetben keleti nyelvekkel foglalkozott, egy év elteltével azonban érdeklődése a jog felé fordult. Tanulmányait hamarosan félbehagyta és belevetette magát a társasági életbe.
1851-ben katonai szolgálatba állt, és többek között részt vett a krími háborúban is.

Ezen tapasztalatokból merített ihletet első regénye megírásához.
Szevasztopol eleste után kilépett a hadseregből, figyelme az irodalmi társaságok felé fordult. Nyugat-Európai tanulmányútjai hatására kiábrándult az ott megismert társadalmi normákból. Tapasztalataiból merítve saját iskolát nyitott szülőfalujában, a helyi gyermekeknek.
1862-ben feleségül vette egy neves moszkvai orvos lányát. A kezdeti idillt azonban beárnyékolta Tolsztoj világnézetének megváltozása, mely egyre erősödő konfliktusokhoz, házassága megromlásához vezetett. Mindeközben társadalmi előítéletek céltáblájává is vált.
Élete végén titokban elhagyta otthonát, hogy elveivel összhangban élje utolsó napjait. Asztapovo falucska vasútállomásán 1910. november 20-án hunyt el betegségben.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13