Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

augusztus 20.
Szent István ünnepe
Augusztus 20.

"Köszönjük neked, szent király, hazánkat és önmagunkat, ezt az első ezer évet itt, kérünk, ne vond el rólunk romolhatatlan jobbodat […] Te vagy legendáink legnagyobbika, István, szent király, aki megnyitottad előttünk az élet kapuját. Amit te tettél, valóban az ég csodája volt, hitet adtál, jövendőt és anyanyelvünk legfigyelemreméltóbb elvont főneveit: józan határú emlékezés, felejtés és bocsánat.” – Szabó Magda Amit tettél, az ég csodája volt című írásában ilyen emelkedett szavakkal méltatja első királyunkat.
Szent István napja az egyik legrégibb magyar ünnep, Magyarország hivatalos nemzeti, állami és egyben egyházi ünnepe. Ekkor emlékezünk meg a keresztény magyar államalapításra, első királyunkra, annak szentté avatására, és ezen a napon ünnepeljük az aratás végét, az új kenyeret is.
Augusztus 20-án országszerte ünnepségeket rendeznek.
A hivatalos ünneplés Budapesten, a Kossuth téren Magyarország lobogójának felvonásával és a tisztavatással kezdődik. Budán rendezik meg a mesterségek ünnepét. Délután zajlik a Szent István-bazilika körüli Szent Jobb-körmenet, amikor az ünnepi szentmise után ünnepélyesen körbe viszik szent királyunk épen maradt jobb kezét, a magyarság legtiszteltebb, szimbolikus jelentőségű ereklyéjét. Ezen az ünnepen adományozzák a legtöbb és legfontosabb állami kitüntetéseket. Az ünnepnapot az esti tűzijáték zárja.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13