Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

november 26.
Stein Aurél
(Pest, 1862. november 26. - Kabul, 1943. október 19.)

A XX. század legsikeresebb Belső-Ázsia kutatója, 150 éve született. Életének nagyobb részét brit alattvalóként, főleg Indiában töltötte el, de élete végéig magyarnak vallotta magát. Összehasonlító nyelvészetet és klasszika-filológiát tanult, indológiával és az óperzsa nyelvvel foglalkozott. Magyarországon azonban nem kapott ismereteinek megfelelő munkát, ezért 1888-ban Angliába, majd Indiába ment, ahol a Pandzsáb Egyetem dékáni hivatalának vezetője lett. 1902-ben főtanfelügyelővé és régészeti felügyelővé nevezték ki, 1910-től nyugdíjbavonulásáig (1929) az Indiai Régészeti Szolgálat főfelügyelője volt.

1900-1902 közt indult első nagyobb expedíciójára, a mai kínai Turkesztán homokba temetett romvárosának felkutatására. Bebizonyította, hogy a Takla-Makán sivatagban valaha virágzó kultúra létezett, amelyet a mongol és a tibeti hódítások pusztítottak el. Erről Homokba temetett városok c. írt beszámolót. Második expedícióján 1906-1908 között a Pamíron át Tunghuaig jutott, feltárta Tunghua lezárt sziklatemplomának egy kéziratokat rejtő részét. Az általa gyűjtött anyagból egy ismeretlen nyelv nyomai bukkantak elő, és a Közép-Ázsia történelmének egy homályos fejezetére derült fény. Hatalmas tudományos leírása, a Sendria öt kötete megszerezte számára a megérdemelt világhírt. Útleírása 1912-ben jelent meg magyarul, Romvárosok Ázsia sivatagjaiban címmel. Harmadik nagyobb útján 1913-1915 között, nagyjából az előző vonalon a Kancsouig jutott, míg Iránban az indiai művészet kapcsolatait derítette fel. Az ekkor gyűjtött hatalmas régészeti anyag még ma sincs teljesen feldolgozva.

Stein Aurél nemcsak a nyelvészeti és régészeti kérdések iránt érdeklődött, hanem figyelme a földrajzi környezetre is kiterjedt. Így saját tapasztalatai alapján vitatta Belső-Ázsia kiszáradásának kérdését, a Lop-Nor tó problémáját, a domborzat szerepét. Érdemeit elismerték és méltatták. 81 évesen, negyedik nagy expedícióján hunyt el Kabulban..Végrendeletében hatalmas könyvtárát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta.

Sírján a következő felírat olvasható: "Magyarország felnevelte, Anglia tanította, Afganisztán befogadta."

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13