Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

január 3.
John Ronald Reuel Tolkien
(Bloemfontein, Dél-Afrika, 1892. január 3.- Bournemouth, Anglia, 1973. szeptember 2.)

Angol író és filológus, 120 évvel ezelőtt született, A gyűrűk ura c. regénytrilógiájával vált híressé, sokan Tolkient tekintik a fantasy műfaj atyjának.
Négyéves korától Angliában élt, egyetemi tanulmányait Oxfordban végezte. 1925 és 1959 között az Oxfordi Egyetemen a középangol nyelv és irodalom professzora volt. Már fiatalon érdeklődéssel fordult a nyelvek irányába. Az olyan antik vagy ősi eredetű nyelvek, mint a latin, az ógörög, a welsh (walesi), a gót, az óskandináv nyelvek, az óangol különféle változatai, és a finn, különösen elbűvölték. Oxfordi egyetemi évei alatt, megkezdte mesterséges nyelveinek kidolgozását (1915-re már igen előrehaladt a tündenyelvek kidolgozásában).
Tanítványa kérésére jelentette meg A hobbit (más magyar kiadásban: A babó) című könyvét, amit gyermekei szórakoztatására írt. Bár gyermekeknek íródott, a könyvet rengeteg felnőtt is elolvasta, és elég népszerűnek bizonyult ahhoz, hogy kiadója folytatást kérjen Tolkientől. Ennek hatására megszületett leghíresebb műve, a háromkötetes A Gyűrűk Ura. A regény megírása csaknem tíz évbe telt.
1977-ben Tolkien fiának gondozásában jelent meg A szilmarilok és a Humphrey Carpenter által írt Tolkien életrajz.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13