Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

július 24.
Id. Alexandre Dumas
(Villers-Cotterêts, 1802. júl. 24. - 1870. dec. 5.)

Francia író, 205 évvel ezelőtt született. Legismertebb művei kalandos történelmi regények, amelyek a világ legolvasottabb írójává tették őt. Apja híres katona, a francia forradalom tábornoka volt. Anyja mulatt volt, túl göndör haja és bőrének sötét árnyalata tanúskodott is a színes ősökről. A híres, ám vagyontalan apa korán meghalt, az özvegy gondok közt nevelte, de gondosan iskoláztatta az egyetlen fiút. 23 éves korában egy színdarabjával, a "Vadászat és szerelem"-mel már némi sikere volt, majd a következő évben egy novelláskötete is megjelenhetett.

A romantika éppen ez időben indult diadalmas útjára, ifjú vezéralakjai - Victor Hugo és Alfred de Vigny - felfedezték, társukká fogadták. Világhíres regényében, "A három testőr"-ben önmagukat ábrázolta, némiképp parodizálva. A mindig előkelő modorú Hugóról mintázta Athos figuráját, a mindig nagyevő, társainál rendetlenebb Porthos ő maga volt, a rejtélyeskedő, szertartásosan vallásos Aramis modellje pedig Vigny. Dumas igen termékeny író volt, előfordult, hogy párhuzamosan 6-8 regénnyel foglalkozott, miközben a színházak kérésére tragédiákat és komédiákat írt, nem egyet 4 nap alatt. Összes műve - regények, drámák, emlékiratok, novellák - végül több mint 300 kötetben jelent meg. 1840-ben feleségül vett egy színésznőt, de ezt követően is számos viszonya volt más nőkkel, akiktől legalább három törvénytelen gyermeke született. Az egyik ilyen gyermek egy az író nevét továbbvivő fiú volt, aki abban is apja nyomdokaiba lépett, hogy sikeres regény- és drámaíró vált belőle. Mivel a nevük és a foglalkozásuk is megegyező, a világirodalom úgy különbözteti meg őket, hogy egyikükre id. Alexandre Dumas-ként, másikukra pedig ifj. Alexandre Dumas-ként utalnak. Dumas írásai révén nagy vagyonra tett szert, mégis gyakran küzdött pénzhiánnyal, vagy keveredett adósságba, mert két kézzel szórta a pénzt, ha nőkről vagy fényűzésről volt szó. Irodalmi sikerei és arisztokrata kapcsolatai ellenére egész életére kihatással volt félvér származása. 1843-ban írt egy kisregényt Georges címmel, amely a rasszizmussal és a gyarmatosítás hatásaival kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott.

Dumas-t ott temették el, ahol született, és a sírja ott is maradt a Villers-Cotterêts-i temetőben egészen 2002. november 30-áig, ekkor a francia köztársasági elnök, Jacques Chirac exhumáltatta a testét, és egy nyilvános ceremónia során " négy muskétásnak " beöltözött köztársasági őr kísérte át ünnepélyes menetben a párizsi Panthéonba, ahol Franciaország legnagyobbjai vannak eltemetve.

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13