Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Gyöngyössy Márton (szerk.):
Képek a múltból
Az elmúlt évek ásatásaiból Pest megyében
2008

Nap mint nap 80-100-130 km-es sebersséggel száguldunk az utópályák új szakaszain, hogy eljussunk ügyeink intézésének színhelyére, vagy munkahelyünkre. A több tízezer ingázó közben rádiót, CD-t hallgat, vagy éppen a napi teendőit gondolja át. Eszébe sem jut, mit rejthet, rejthetett a föld, melyet átszel autójával.
Pest megyében az elmúlt két évtized során, az egyre szaporodó építkezések számtalan nagy felületű és jelentőségű régészeti feltárást eredményeztek. A kötet ezekből, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága által végzett ásatásokból mutat be ízelítőt. Szerepelnek benne az autópálya építéseket megelőző ásatások (M0, M5, M6 autópálya, a 2-es út Vácot elkerülő szakasza, a 4. sz. főút) a lakóparkok, ipari parkok területén végzett feltárások és nem utolsó sorban a városi és megyei önkormányzatok által támogatott régészeti munkák.
A szerkesztők időrendi sorrendbe állították feltárásaikat, végigkísérve megyénk történetét az újkőkortól egészen a török korig.
A megyei múzeumok régészei által az elmúlt évek során végzett ásatások eredményei alapján a könyv hiteles ízelítőt ad Pest megye töténetéből az újkőkortól a török korig.Az érdi lokálpatrióta ismereteit is gazdagon árnyalhatja az M6-os autópálya építése előtti leletmentések során szerzett ismeretanyag és tárgyi emlék.
A feltárt lelőhelyek:
- A középső bronzkori Vatya-kultúrához kapcsolódó objektum;
- Késő bronzkori településnyomokat találtak a Benta-patak mindkét partján, a Simonpusztai- dűlőben pedig az urnamezős kultúra sírjait;
- A Magyarországon eddig feltárt legnagyobb kora vaskori telep és leletei;
- A Benta-patak két partján feltárt az Kr.u.1. század közepén benépesült római villagazdaság;
- s végül a 10.-14. században lakott település nyomai.
 
A könyv szép kiállítású, gazdagon illusztrált, használata azonban nehézkes, mert nélkülöz minden mutatót.
Ajánlom tanároknak és diákoknak, mert a településünk múltjának leleteiről készített fotók talán közelebb hozzák az adott kort a gyerekekhez, s egyben erősítik az Érdhez tartozás tudatát. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akiket érdekel városunk történelme.

Bencsik Ildikó

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13