Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló gyerekeknek

Boldizsár Ildikó:
Esti mesék a boldogságról
2005

Kedves Gyerekek! Avagy: kedves Bálint, Kata, Zsanett, Bence, Jutka!
Ha megkérdeznénk tőletek, hogy boldogok vagytok-e? – bizonyára sokan válaszolnátok, hogy igen. S ha azt kérdezném: mit is jelent a boldogság? Ugye erre már sokkal nehezebb felelni...
Én most találtam egy gyönyörűséges mesekönyvet, amelyik éppen erről szól: hogyan, mi módon érhetjük el, hogy boldogak legyünk, s vajon mi által lehetünk elégedettek az életünkkel, sorsunkkal, helyzetünkkel, mindennapjainkkal...
Esti mesék a boldogságról... ez a címe ennek a könyvnek, amely a világ különböző tájairól való népmeséket, regéket, és híres írók meséit tartalmazza. Arab, észt, lengyel, svéd, koreai és magyar, Andersen és Grimm-mesék egyaránt szerepelnek a könyvben. Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Csupa jól ismert szavak, fogalmak: segítőkészség, jóság, őszinteség, hűség, szeretet, becsületesség, kitartás, tisztesség, barátság – ezek olyan fogalmak, amelyek mind kapcsolódnak a boldogság megteremtéséhez. Ezek a szavak a világ minden táján ugyanazt jelentik–csupán a hozzájuk kötődő történetek mások.
Sok-sok szép történetet, mesét olvashatunk ebben a gyönyörűen illusztrált könyvben. S vajon eszetekbe jutott-e már, hogy tulajdonképpen minden mese rólunk szól... (?) Bizony – ha olvastok egy-egy mesét, ugye mindenki szeretett volna már a szerencsés fiú, a szépséges királylány, vagy a rút békából deli királyfi, boldog leány lenni...
Ha elmerültök ezekben a történetekben, akkor a magyar meséken túl norvég, spanyol, koreai, svéd, albán, lengyel gyerekek történeteivel ismerkedhettek meg – és mindegyik egy-egy boldogság-történet.
Jankónak például odavész minden fizetsége, értéke, vagyona, s talán még boldogabb és vidámabb, mint amikor bajlódnia kellett mindenével.
Szon Il, a koreai kisfiú nagyon szomorú, mert nem hajt ki a királytól kapott virágmag, de mivel ő valóban becsületes volt, megtalálja a boldogságot.
A spanyol királyfi megtanulja, hogy sem a kockajáték, sem kincs nem adhatja meg a boldogságot, ahhoz sokkal több kell: a szeretet.
Jó szívvel ajánlom ezt a szép könyvet minden korosztálynak – hiszen a boldogság kortalan – és mint mondtam: a mesék (is) rólunk szólnak. S végül egy lengyel mese záró soraival köszönök el most tőletek:
Nem lehet boldog az ember, ha boldogságát másokkal meg nem osztja.

Kovácsné Mogyorósi Erika

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13