Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Burget Lajos:
Retró szótár
Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig
2008

Emlékszik a bambi ízére? Utazott az Úttörővasúton? Olvasott stencilezett sokszorosítással készült szamizdatot? Végérvényesen letűnt egy világ, mely kezdetben véres volt és félelmetes, majd a legvidámabb barakká.
Ha valaki biztonsággal akar eligazodni ezekben az évtizedekben, nagy haszonnal forgathatja ezt a szótárat, de az sem fog csalódni, aki könnyes-mosolygós múltidézésre vágyik.
A szerző írja előszavában: "Ha valamiről tudjuk, hogy micsoda, akkor könnyebben túljuthatunk rajta. Ezt kell tennünk történelmünkkel is. Tegnapról, máról vagy holnapról beszélni csak akkor lehet, ha megértjük azokat, akik akkor éltek."
A könyvet a szócikkeknél részletesebb, utalókkal ellátott szómutató egészíti ki, ami még értékesebbé teszi ezt a jól szerkesztett kézikönyvet. – Burget Lajos sajnos nem élhette meg szótára megjelenését, tavaly januárban elhunyt.
 
"Ezt a könyvet, ami nem klasszikus szótár, nem történelemkönyv, nem derűs olvasmány, néha a krimihez, máskor a humoreszkhez áll közel. Vagyis majdnem olyan, mint az élet. Nem véletlen, hiszen a hétszáz szó a műben egy korszak életének hol fel-felvillanó gyémántja, máskor üvegcserepe, strassza vagy éppen kvarcos homokszemcséje. Szavak, fogalmak, amiket a történelem formált? Így is mondhatnók. Betűk egymásutánjába merevedett história? Magasztosan hangzik, így aztán nem is igaz." (A szerző)

Bencsik Ildikó

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13