Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Ünnepeink
Dalok, népszokások, népénekek

A szerkesztő, Vakler Anna ajánlása:
 
"Ezzel az albummal az a vágyunk vált valóra, hogy a hagyományra támaszkodva, gondolatébresztő szerkesztésben közreadjunk egy válogatást azokból a dallamokból, melyek századokon át elválaszthatatlanok voltak a magyarság ünnep- és hétköznapjaitól. . . . A lemezalbum tartalmilag felöleli az emberi élet mindennapjaihoz és ünnepeihez, az évkör jeles napjaihoz, szokásaihoz, valamint identitásunkat erősítő nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó dallamkincset.
A tartalmi sokszínűséget megfogalmazó előadók reprezentálják a népzene mai közelítésmódjait: hagyományőrző előadók, a hagyományokkal most ismerkedő gyermekek, érett hangon megszólaló táncházas népzenészek és méltán ismert művészek együtt mutatják be, hogy népzenénk a XXI. században is korszerű, életerős és átélhető, eredeti hangvételben és művészi feldolgozásban egyaránt. . .
A három lemezen egyszerre szólunk felnőttekhez és gyerekekhez, önmagukat most kereső fiatalokhoz, népzenészekhez és klasszikus zenészekhez, társadalmunk széles rétegeihez éppúgy, mint a kultúránk iránt érdeklődő külföldiekhez.
Változatosságra törekedtünk, remélve, hogy válogatásunkkal élményt nyújthatunk a hallgatóknak.
De legfőbb célunk, hogy a tanulni és tanítani vágyók kedvet és ötleteket kapjanak a további együtténekléshez, muzsikáláshoz."
 
Mit lehet még ehhez hozzátenni? Talán a témaköröket, melyek köré az alkotók csoportosították a dalokat: ősz, borosnóták, advent, disznótor, karácsony, névnapköszöntők, újév, farsang, tavasz, szerelem, lakodalom, katonasors, hitélet, feltámadás, fohászok
Néhány közismert név az előadók közül: Cseh Tamás, Kaláka Együttes, Kalamajka Együttes, Kiss Ferenc, Kobzos Kiss Tamás, Maczkó Mária, Szélkiáltó Együttes, Szvorák Katalin, Téka Együttes (képünkön), Vujicsics Együttes – de még hosszasan sorolhatnánk...
 
Válogassanak Önök is közös kincsesládánkban, jó szórakozást kívánok hozzá!

Nida Judit

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13