Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Turbuly Lilla:
Üveghold
2007

Zalaegerszegen 2007 végén látott napvilágot Turbuly Lilla "Üveghold" című új regénye, az Artemisz Kiadó gondozásában. Első regénye, az "Eltévedt hold" 2006-ban első díjat nyert egy országos irodalmi tehetségkutató pályázaton, 350 kézirat közül bizonyulva a legjobbnak.
A Náprádfán gyerekeskedő, Gutorföldéhez és Zalaegerszeghez ezer szállal kötődő bírónő manapság Sopronban dolgozik. Már az Eltévedt holdhoz – ami egy helyét kereső fiatal lány, Lívia lépteit kísérte – is a bíróságok, az igazságszolgáltatás színterei szolgáltak háttérként, s most, az Üvegholdban sem távolodik el az ismert tereptől. Ez alkalommal azonban egy harmincas évei elején járó ügyvéd, dr. Lakos György Péter hangján szólal meg, egyes szám első személyben. Az ő életét és személyiségének alakulását követhetjük nyomon egy éven át a naplószerűen tagolt, ám inkább belső monológnak ható történetmesélés jóvoltából. (A könyv borítója határidőnaplót ábrázol, ami az ügyvédek fegyvertárának nélkülözhetetlen eleme.) Megtudhatjuk, ki az az öt ember az életében, akiért fájna a szíve, ha tudná, hogy utoljára látja, és mi minden történik velük ez alatt az egy év alatt.
A címadó üveghold egy Muranóban készült ritka dísztárgy, ami egy elvált házaspár perében képezi osztozkodás tárgyát. Ügyvédünk nem csak a színét talányosan változtató, törékeny szépségű üveggömbbe szeret bele némiképp, hanem annak jogos tulajdonosába is, Helénbe, a szép elválni készülő nőbe. Ugyanakkor nem közömbös számára a titkárnője, Szilvia, és viszonyt tart fenn egy joggyakornokával, Verával, akit komolyan megsebez a szakítással. Fontos szerepet játszik még az életében anyja és a családját annak idején faképnél hagyó apja. A történetben az ügyvéd félárvává válik, apja agyvérzésben meghal. Péter a szerelemben Helén mellett dönt, de kapcsolatuk ilyetén alakulásába már nem kapunk betekintést.
Az írónő egy férfi álarcába bújt ebben a regényében. Saját bevallása szerint a hangütéssel, a karakter kimunkálásával sokat bíbelődött. Puhatolta, milyen zenét hallgat egy 30 körüli férfi, milyen a szóhasználata, mennyire nyers vagy érzelmes, mennyi vívódást, önboncolgatást, iróniát, pszichologizáló érzékenységet enged meg magának.
A mű olyan élethelyzeteket ábrázol, melyekkel mi olvasók is szembekerülhetünk, és a mi dolgunk, hogy a vonzások és választások világában helyesen döntsünk. Ugyanakkor a regény által az ügyvédi irodák és bíróságok sokakat érdeklő, titokzatosnak világának is kicsit részeseivé válhatunk.
Az írónő manapság egy gyerekvers köteten dolgozik. Az új irányhoz az adta a kezdő lökést, hogy Lackfi János író, szerkesztő felkérte, írjon verseket a Csodaceruza című gyermekirodalmi folyóiratnak. A négy megrendelt verset további fél kötetre való költemény követte. És mivel nem szeretné, hogy holdkórosnak véljék, ha újabb regényt ír, annak a címében biztosan nem szerepel majd a hold neve...

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13