Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Lévai Katalin:
Vörös szőnyeg
A szerelemben mindent szabad
2007

A politikus-szociológus-írónő Lévai Katalin "Párnakönyv és más mesék" (2006) c. regényének méltó, merészebb hangvételű folytatása a "Vörös szőnyeg" (2007). Egy, a politika közelébe keveredő színésznő történetét meséli el. Szerelem és önzés, hivatás és karrier játssza a főszerepet a könyvben. A megalázó szerelmi háromszögben vergődő ünnepelt színésznő ellentmondásos élete felkavaró érzéseket és emlékeket hív életre. A vörös szőnyeg jelkép: a sikeréhes színészek és a politikusok "színpada" – komoly társadalmi kényszerekkel és elvárásokkal a szőnyeg alatt. "Légy szakács a konyhában, dáma a szalonban, ágyas a hálóban". Ez a szentháromság, amiről minden férfi álmodik. A regény fő kérdése: lehetséges-e tisztességesnek maradni a művészetben, politikában, szerelemben; a színésznő Maja (Lóránd Mariann) megtalálja-e a boldogságot, élete tragédia vagy egy nagyszerű felemelkedés kezdete?
A Józsefváros egyik bérházában felnőtt Maja színésznői "karrierjét" lépcsőházuk gangjában, a "gangszínház"-ban kezdte, egy Feri nevű fiú, a rendező oldalán. "Az első rendezője valójában az első parancsnoka volt, aki eldöntötte, kit állít a vörös szőnyeg közepére, kit jutalmaz a legszebb szereppel, és kit büntet azzal, hogy kifelejti a szereposztásból." Később is nagyrészt bolondos, könnyűvérű női szerepeket kell alakítania, pedig ő mindig komoly szerepekre, a Csehov- és Ibsen-drámák főszerepeire vágyik. A színész feladata szerinte, hogy életét, mint egy szőnyeget, a közönség lába elé terítse, hiszen – egy főiskolai tanára szavaival – "a színész nagy pillanata úgy pereg ki a szerep vékony héjából, mint kagylóból a gyöngy". Mindenből lehet tanulni, és mindennek eljön a maga ideje. Maja egyetlen dologtól fél igazán, hogy nem veszi komolyan a közönség. Ha mindig érzelgős szerepekben játszik, más, komolyabb szerepben nem fogadják el. Ám Maja hiába vár a nagy szerepre, ráadásul egyre több lealacsonyító kritikát kap.
Sokáig szeretője egy Varga Ádám nevű politikusnak, aki számára azonban a politika, a hatalom, a pénz egyre inkább fontosabb lesz a szerelemnél, és a hazugságok, intrikák világában Maja ráébred: becsapták. Öngyilkosságot kísérel meg. De nem hal meg. Mert nem olyan könnyű meghalni... Előbb el kell rendezni itt a dolgait. Végképp meg akarja szabadítani magát minden hazugságtól, nem akar olyan kapcsolatokban élni, melyekben megalázzák. Nem akar titkos szerető lenni. Az életben is azt a szerepet szeretné játszani, ami megilleti, újra felkel, hogy visszaszerezze, amit elvesztett: az önbecsülését.
Az írónő így nyilatkozik legújabb könyvéről: "a Vörös szőnyegben tudatosan írtam a női lét tapasztalatairól. De csak hónapokkal a könyv megírása után jöttem rá, mi volt az a legmélyebben fekvő ok, amitől a főhősnő, Maja élete úgy alakult, ahogyan. A bizonytalanság, az önbizalomhiány, a kudarctól való bekódolt félelem lökte arra a kényszerpályára Maját, amelyről végül alig tudott elmenekülni. Amíg a könyvet írtam, azt hittem, mindent tudok róla, de tévedtem. Talán azért, mert nehéz megérteni, hogyan történhet meg, hogy egy sikeres és tehetséges színésznő a végtelenségig kiszolgáltatottá válik a szerelemben. Sok nő él meg ehhez hasonló élményt a saját életében, anélkül, hogy pontosan értené, mi történik vele. Hogyan lehet ekkora ellentmondást kezelni? Két életünk van? És a kettő között nincs átjárás, nincs összhang?"
A mű tanulsága: mindenkinek az életében eljön az idő, amikor érdemes szembenéznie a valósággal, és ha azt látja, hogy egy sehová sem vezető, marcangoló kapcsolatban él, akkor tudnia kell továbblépni, újrakezdeni.

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13