Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Vasné Tóth Kornélia:
Szent Iván-éj hazánkban és külföldön
Az ünnep hagyományai az érdi kistérségben
2007

Örömmel ajánlom kollégám, Vasné Tóth Kornélia, könyvtárunk Könyvtári Információs Füzetek című sorozatában megjelent írását, melyben a Szent Iván-éj hagyományait foglalja össze. Röviden leírja a nap, illetve éjszaka történetét, a tűzrakással kapcsolatos hiedelmeket, egyéb, a naphoz kapcsolódó babonákat, népszokásokat. Rítusénekeket is olvashatunk, tanulhatunk a könyvecskéből.
Kitér az írásban arra, hogyan ünneplik a Szent Iván éjszakáját a világban, elsősorban Európában, de az amerikai földrész szokásait is megemlíti.
Az Érden és környékén élők számára a kötet második fele az izgalmasabb, hiszen itt esik szó a környékünkön élő Szent Iván-éji hagyományokról, ezeknek a hagyományoknak a 20-21. századi továbbéléséről. A Százhalombattán, Tárnokon, Érden újraélesztett szokásokról ismertetést olvashatunk, illetve nézhetünk, ugyanis e fejezetben elsősorban képi dokumentumokat – fotó, plakát, felhívás – találunk, melyek magukról beszélnek.
Az ünneplés kezdeményezői, szervezői mindhárom településen mások: Százhalombattán a könyvtár, Tárnokon a civilek mellett a művelődési ház, Érden pedig az óvárosiak, elsősorban a Szent Mihály Alapítvány. Az alapítvány elnökével, Ábel Andrással riportot is olvashatunk.
Remélem, a színes kiadvány az olvasót arra is sarkallja, hogy a következő Szent Iván-éji programokon maga is részt vegyen. De ha nem, akkor is szívesen forgatják majd a könyvecskét, elsősorban a helytörténet, helyismeret iránt érdeklődők. Ha valaki további anyag után érdeklődik, az írás ebben is segítséget nyújt: nemcsak azzal, hogy a felhasznált forrásokat pontosan, bibliográfiai szempontból is leírja, de részletes bibliográfiát is összeállít a szerző.
A kötet megtalálható a könyvtár állományában, illetve az oktatási, művelődési intézményekben, könyvesbolti forgalomba nem kerül.

Bazsóné Megyes Klára

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13