Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Haushofer, Marlen:
A fal
2018

A Fal egy 40-es éveiben járó, az olvasó számára névtelen nő beszámolója, aki barátainál vakációzik az osztrák hegyekben, egy vadászházban. A történet két idősíkon játszódik, melyek egymásra hangolódnak, a jelenlegi helyzetből adódnak a múlt eseményeire való emlékezések. Naplószerűen próbálja rögzíteni a titokzatos, soha magyarázatot nem nyerő falon belül rekedtség érzését, az életet, melyből nincs hazatérés.
Az alpesi ház elzárva áll a világtól, tulajdonosa nagyon gazdag, vadászházában több évre elegendő felszerelést gyűjtött össze. A nő vendéglátói lelátogatnak a faluba,s ő ott marad egyedül a vadászházban. Másnap reggel rájön, hogy társai nem tértek vissza. Elindul megkeresni őket, és egyszerre egy láthatatlan falra bukkan, mely elzárja a világ többi részétől, mely világ lehet, hogy már nem is létezik. A fal túloldalán a fű, a gabona nő, de minden csendes, semmi mozgás, emberi élet nyoma a falon kívül sem látható.
Egy városi, modern nő, aki magányra kényszerül. Naplója lapjain próbálja meg bemutatni a majdnem három éves küzdelmét az elemekkel, felelősségvállalását a nála rekedt Hiúz, a kutya, Bella, a tehén, és a macska iránt. Nélkülük valószínűleg, ahogy utal is rá, rég feladta volna.
A regény sokszor előre utal; tudjuk, hogy valamilyen tragédia fog történni, csak azt nem, hogy mi lesz az.
Olvasnánk még tovább a történetet, de „Ma, február huszonötödikén, befejezem a beszámolót. Egyetlen darab papírom se maradt.” Innentől kezdve sorsára hagyjuk a nőt küzdelmeivel, és ott marad az érzés, hogy vajon mi lett azóta vele?
A regényt 1963-ban írta Marlen Haushofer osztrák szerző. Megjelenése után mintegy húsz nyelvre lefordították, s szerzőjének meghozta az Osztrák Állami Nagydíjat. Magyarul csak 2018-ban jelent meg. A regényből film is készült 2012-ben.
A könyv megtalálható a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13