Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló gyerekeknek

Pennypacker, Sara:
Pax
2017

A történet főszereplői Pax, a róka és gazdája. Peter édesanyja halála után nem sokkal talált rá Paxra, az elárvult rókakölyökre, akit hazavitt magával. Szoros kötelék alakul ki közöttük, amit apja önkéntes háborúba vonulása szakít szét. Paxot ugyanis el kellett engedniük, mivel Peter nagyapja nem tűrné meg az állatot.
Pax, nem érti a történteket és hűségesen várja kis gazdája visszatérését. Közben megismerkedik több vadon élő rókával is. Rájön, hogy az emberek korántsem olyanok, mint a gazdája, aki szereti őt, és mennyi szenvedést okoztak/okoznak fajtársainak.
Peter pedig rájön mekkora hibát követett el és már az első estén megszökik, hogy akár mérföldeket gyalogolva, de megtalálja kis barátját. Sajnos útja során megsérül és akarva-akaratlan Volával, a háborút megjárt, féllábú nővel kell maradnia. Felkészíti őt az előtte lévő útra, mint fizikailag, mint lelkileg. Peter, eközben rájön, hogy nem csak kis barátját, hanem önmagát is keresi, akárcsak mentora, Vola.
A rövid fejezetekben Peter és Pax váltott szemszögéből ismerjük meg történetük, jellemük fejlődését, egészen a végkifejletig.
Jon Klassen illusztrációi gyönyörűek és aranyosak, de ez ne tévesszen meg minket. A Pax nem egy vidám mese, a valóságról szól. Az írónő a maga közvetlen módján ismertet meg minket az élet nagy igazságaival. Általában nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk és, hogy felelősséget kell vállalnunk a rossz döntéseinkért. Megtanít arra is, hogy a sérülésekkel meg kell küzdenünk.
Olyan kamaszoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már tudják, hogy az élet nem egy tündérmese és nem éri meglepetésként őket, ha a dolgok másként alakulnak, mint tervezték. Kisebb gyerekeknek viszont nem ajánlom, amire a borítón lévő „Tizenkét éves kortól ajánljuk!” is figyelmeztet. Összegezve a Pax egy komoly, elgondolkodtató történet a barátságról és a felnőtté válásról.

Vincze Réka

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13