Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló gyerekeknek

Woodward, John :
Szuperrovarok
2017

John Woodward a Szuperrovarok című ismeretterjesztő kötetével arra vállalkozott, hogy bemutassa a leglenyűgözőbb anatómiájú, legkülönlegesebb életmódú és a legveszélyesebb ízeltlábúakat. Igényesen kidolgozott, látványos könyv. Rengeteg hasznos ténnyel ismertet meg minket, melyek megértését érdekes ábrákkal is segíti. Mindezt a nagy felbontású, helyenként hatalmas, színes képekkel teszik még élvezhetőbbé. Tematikus felépítése pedig jól átláthatóvá teszi az egészet.
A bevezető részben rövid betekintést kapunk a rovarok evolúciós történetébe, biológiai csoportosításáról, mozgásfajtáiról és egyedfejlődésük fázisairól. Az utána következő öt fejezetben olyan rovarfajok kerülnek bemutatásra, amelyek valamilyen szempontból különlegesek: szokatlanul összetett az anatómiája, extrém fizikai teljesítményre képesek, roppant hatékony vadászok és/vagy más szempontból veszélyesek, illetve "élettörténeteik" teszik őket említésre méltóvá. A végén fogalomtár, továbbá tárgymutató kapott helyet.
Néhány érdekesség ezek közül. A rovaroknak sem ismeretlen a hulladékok újrahasznosítása, vagy a légkondicionáló rendszer. A papírkészítés technikáját Kínában dolgozták ki, de az amerikai darázsnak is van rá módszere. A világ legkisebb és legszívósabb állata is közéjük tartozik!
Ennek ellenére sokan nem szeretik őket, sőt egyenesen rettegnek tőlük. Pedig ezek a különös lények nélkülözhetetlenek a szárazföldi ökoszisztémák számára. Hozzájárulnak a talaj termékenységéhez, a legtöbb élőlény számára ők jelentik az egyetlen táplálékforrást. Arról nem is szólva mi történne, ha nem lenne aki elvégezze a beporzást. Persze vannak közöttük olyanok is amik komoly bajt okozhatnak, de felismerve őket ezek a nem kívánt események megelőzhetőek lehetnek.
Ismerjük meg ezeket a bolygónk valamennyi élőhelyén megtalálható lényeket. Ebben nyújt segítséget ez a könyv. Ajánlom minden természet iránt érdeklődő gyermeknek (8 éves kortól) és felnőttnek.
 

Vincze Réka

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13