Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Hangoskönyv ajánló

Szabó T. Anna:
Kyoko : Senki madara
2018

"Ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka.”
 
Szabó T. Anna költő, író, műfordító, varázslatos személyiségű alkotó, mai magyar irodalmunk egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Senki madara c. hangoskönyv saját, ugyanezen a címen megjelent alkotásának a szerző általi előadása.
S miért Kyoko? „Mikor megszülettem, szükség volt egy gyógyszerre… A nagybátyám … japán barátnője vállalta, hogy elhozza a szérumot. Az ő tiszteletére lettem Kyoko. … Így lett kerek a történet, most ezért döntöttem úgy, hogy ez a nevem is rajta legyen a könyvön.”
A Senki madara mese egy magyar fiúról, aki értette a fák, az állatok és a csillagok nyelvét. És mese egy japán lányról, aki maga volt a titok. Az első nagy szerelem szárnyakat ad, átformál, megtanít a másikra és önmagunkra. De mi történik, ha annak, akit szeretünk, titka van? A különleges képességekkel megáldott juhászfiú és daruvá változó kedvesének története A daru halála című japán mese feldolgozása, amely nálunk Patrick Ness regényváltozata által lehet ismert (A daruasszony). Szabó T. Anna jellegzetes magyar környezetbe helyezte át a történetet, ami ennek ellenére mégis a keleti kultúrát idézi meg, s a keleties stílus a mese szövegében is végig érzékelhető, a magyar népmeséket felelevenítő tájelemek és szimbólumok jelenléte mellett is.
A szerelem azonban nem az egyetlen hangsúlyos eleme a történetnek, hiszen olyan témákat is érint, mint a magány, a halál, az elfogadás és az elengedés. Mindezt olyan formában, amely által nem csak a felnőttek, de a fiatalabbak is átélhetik ezeket az érzéseket. A befejezés pedig meséhez illően boldog véget is rejthet magában, hiszen nyitva marad a kérdés, hogy Tátos áldozata elnyeri-e jutalmát, és teljesül-e a kívánsága.
Szabó T. Annát olvasva-hallgatva a világ a helyére kerül. És mi is a helyünkre kerülünk ebben a világban.
A hangoskönyv megtalálható a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Zenei Könyvtárában, de a kötetet is meglelhetik a Felnőtt Részlegben.

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13