Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Westover, Tara:
A tanult lány
[igaz történet a tudásvágy erejéről]
2018

Tara Idaho hegyei között, nevelkedik hat testvérével és szüleivel egy mormon vallású családban. Az apának érdekes felfogása van a világról, könnyen befolyásolható anyja pedig vakon követi őt. Ha tehetnék, teljesen elszigetelnék magukat mindentől és mindenkitől, de mivel pénzre szükség van, a családfő egy roncstelepet vezet, az édesanya pedig mindenféle gyógyfüveket, gyógy főzeteket készít. Az apa nem hisz az orvostudományban, nem kapnak a gyerekek védőoltást, sőt még a legsúlyosabb sérülések esetén sem fordulnak orvoshoz. Még iskolába sem járatják őket, otthon tanulnak meg írni, olvasni. Tara, a család legkisebb tagja is otthon tanul, csak tizenhét évesen, apja rosszallásától kísérve kerül először iskolapadba. Egyik fiútestvére annyit mesél a családfő által „bűnösnek” titulált főiskolai élményeiről, hogy Tara elhatározza, hogy minden családi ellenállást figyelmen kívül hagy. Önerőből tanulni kezd, magát képezve tesz sikeres felvételi vizsgát. Kitartása és hihetetlen tudásvágya végül eljuttatja őt az egyetemre. De ez az élet sem egyszerű. Neki nehézséget jelent az, ami másoknak teljesen természetes.
A tanult lány felejthetetlen emlékirat egy fiatal, iskolázatlan lányról, aki hátat fordítva különc családjának útnak indul, és küzdelmes útja során eljut egészen Cambridge-be, hogy doktori diplomát szerezzen.
Noha Tara nyilvánvalóan traumák egész sorát élte át gyerekként – például amikor 10 évesen ő látta el testvére súlyosan megégett lábát, – képes felidézni vidám emlékeket is: sokat mesél a vadregényes hangulatú hegyről, melyen a házuk volt. Szüleire sem megvetéssel és haraggal gondol vissza, holott éppenséggel lenne rá oka, hiszen bár a maguk módján jót akartak neki, sokszor csak a szerencsén múlt az élete.
A könyv megtalálható a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13