Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Backman, Fredrik:
Az ember, akit Ovénak hívnak
2014

„Ove fekete-fehér ember volt. A felesége pedig színes. Ő volt Ove összes színe.”
 
Ove 59 éves svéd férfi, aki kényszeres szabálykövetésével, mogorvaságával akár kivívhatná környezete rosszindulatát is, ha… Erről a „ha”-ról szól a kötet. Hogy miért is ilyen Ove, hogyan alakult az élete, mi motiválja, miért akar meghalni, és az miért nem sikerül neki. Lassan, lépésről lépésre bomlik ki előttünk egy nagyszerű (bár valóban furcsa) ember története, akit végül teljes mértékben el tudunk fogadni, sőt, megszeretünk. Olyan ő, mint az ogrék: kívül csupa tüske, de ha lehántjuk az egyes rétegeket (mint a hagymán, mondaná Shrek – s nem véletlen a képzettársítás), nagyon is melegszívű, segíteni kész, a végletekig kitartó, önzetlen embert találunk.
Ove hol nevettető, hol torokszorító története kapcsán elgondolkodhatunk a szomszédok egymáshoz való viszonyáról, szülő-gyermek kapcsolatról, a mindennapjainkat sokszor megkeserítő bürokráciáról, saját és mások háziállataihoz fűződő viszonyunkról, a baráti kapcsolatok fontosságáról, házastársi szövetségről. Általában az emberi mivoltunkról, melyben az elfogadásnak, a megértésnek, az összetartásnak, de legfőképpen a szeretetnek kellene dominálni.
Érdemes Ove történetét elolvasni, s hogy kinek? Jobbat, mint a kiadó ajánlását, nem is találhatnánk: „Ajánljuk szomszédoknak, ezermestereknek és kétbalkezeseknek, morcosoknak és életvidámaknak…” Szóval mindenkinek.
A kötet szerzője Fredrik Backman, akinek ez az 1981-ben született mű volt a debütáló regénye. 2012-ben jelent meg Svédországban, majd óriási sikert aratott szerte a világon. Megtalálhatják a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban, film változatát pedig a Zenei Könyvtárban.

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13