Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Magyar Kálmán-Nováki Gyula:
Somogy megye várai...
2006

Mintakötetként, 2006-ban jelent meg Magyar Kálmán és Nováki Gyula összeállításában a Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig című könyv.
Eredetileg a Castrum Bene Egyesület az országos várkataszter sorozat nyitó kötetének szánta ezt a művet, de mivel a kiadás anyagi okok miatt késett, 2005-ben a szerzők visszakérték a kéziratot. A kiadást a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága vállalta.
A további várkötetek számára tehát mintaként szolgálhat a már említett történészek által elkészített, de például a már elhunyt Sándorfi György kutatásait, várfelmérő munkáit is felhasználó mű.
A tudományos igénnyel összeállított munkában a legújabb eredmények is összegzésre kerülnek. A szerkesztők a tudós érdeklődőkön túl a helytörténeti, településtörténeti kutatók, valamint az iskolai oktatás számára is ismereteket kívánnak nyújtani.
Megismerhetjük belőle Somogy ismert és kevésbé ismert várait, kastélyait, erődítményeit, ezek birtokosait. A bevezetőben vázolt kutatástörténet után a településnevek betűrendjében következnek a várleírások, de a rajzokkal illusztrált tanulmányokban betekintést nyerünk egy-egy falu, város középkori történetébe is. Hányan gondolják a Balatonon nyaralók közül, hogy Balatonszemesen a Bolondvár közelében sétálnak, hogy Siófoknak is volt vára, a Törökvár!? De még a felkereshető, látogatható fonyódi alsóvár, a gyönyörűen feltárt somogyvári Kupavár, Szent László emlékhely sem ismert sokak számára. És akkor nem is említettük még a Somogy belsejében található egyéb erődítményeket, melyek a törökkori végvári harcok idején is jelentős szerepet játszottak.
A szerzők rendkívül gazdag jegyzetanyaggal látták el a kötetet, az irodalomjegyzék szinte felöleli Somogyország középkori történetét. Ez a bibliográfia is hasznos támpont lehet a kezdő helytörténeti vagy éppen várkutató számára.
Magyar Kálmán tisztelettel megemlékezik az elődeiről, társairól, az eddigi kutatókról, akiknek munkája szintén a könyvben közölt eredmények mögött van. De a további kutatások szükségességét is előrevetíti a könyv: külön fejezetben szól azokról a várakról is, melyek helye azonosítatlan, valamint azokról, melyek a kötet szerkesztése során friss adatokkal kerültek napvilágra. Mindezek jelzik, hogy a megkezdett munka folytatódni fog, ahogy Magyar Kálmán írja is: "a munkát nem lehet befejezni, csupán abbahagyni!"

Bazsóné Megyes Klára

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13