Marie-Claude Paume:
Ehető vadnövények
2015
Nap mint nap elhaladunk mellettük, mégsem ismerjük őket. Figyelemre sem méltatjuk vagy éppen megszabadulunk tőlük, pedig a vadnövények többsége ehető. A mályvafélék, a bársonyvirág, a libatop, a csalánfélék gyógyhatásokban, vitaminokban és értékes nyomelemekben gazdag gyomok, melyeket kis mennyiségben vagy fűszerként fogyasztva új ízeket varázsolhatunk asztalunkra.
A régi mondást, miszerint fűben, fában orvosság, az Ehető vadnövények című könyvet lapozgatva nyugodt szívvel vehetjük szó szerint. A kötetből megtanuljuk felismerni a növényeket, melyek az árokpartot szegélyezik, erdőt-mezőt tarkítják vagy éppen a konyhakertünket lepik el.
A szerző színes fényképekkel, részletes leírással, táblázatokkal segíti a vadnövények megismerését. Bemutatja ízüket, pozitív élettani hatásukat, elkészítésükhöz ötletes recepteket is ad.
A vén Lakota bölcs volt. Tudta, hogy az emberi szív megkeményedik, ha eltávolodik a természettől. Tudta, hogy aki megfeledkezik a növények, az élőlények tiszteletéről, felhagy az emberek tiszteletével is. Ezért nevelte a fiatalokat a természet gyengéd befolyása alatt. – T. C. McLuhan részlet a Portraits from North American Indian Life című műből
Marie-Claude Paume harminc éve Provence-ban (Franciaország) lakik, ahol Európa vadon élő növényeivel, középkori bölcselettel és az indián gyógymódokkal foglalkozik. Párizsban, a Kreatív Művészetek Főiskoláján fényképészetet tanult. Az ápolónői végzettséggel rendelkező növényszakértő méheket tenyészt. Rendszeresen tart gyógynövénytani, táplálkozástudományi és természetes allergológiai előadásokat.
A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van... |