Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Paulo Coelho:
A Piedra folyó partján ültem és sírtam
2003

Coelho a világ egyik legolvasottabb brazil írója. A 2003-ban megjelent "A Piedra folyó partján ültem és sírtam" című regénye egy trilógia 3. kötete. A "Veronika meg akar halni" (2001) és "Az ördög és Prym kisasszony" (2002) című regényekkel tartozik össze. E művek teljesen eltérő környezetben játszódnak, de mindegyikük egy-egy próbatételt ábrázol.
A Piedra folyó partján ültem és sírtam 1933 decemberében játszódik. Egy férfiről és egy nőről szól, akik együtt töltötték a gyerekkorukat a spanyolországi Zaragozában, aztán elszakadtak egymástól. A fiú meg akarta ismerni a világot, sokat utazott... és 20 év után újra találkoznak. A lány megtudja, hogy a mindig vallásos, katolikus fiú belépett egy szerzetesrendbe, Isten csodatevő erőt adott neki, amivel sokak életébe gyógyulást hozott.
A lány fokozatosan ébred rá, mi minden rejtőzik a fiú (és önmaga) szívében.
"... a szerelem soha nem jön lassan... előző nap még nélküle is volt értelme az életemnek. Most viszont szükségem van arra, hogy mellettem legyen, hogy meglássam a dolgok valódi fényét".
A fiú közli a lánnyal, hogy az ő iránta érzett szerelemből le akar mondani a szerzetesi életről és a gyógyításról. Ez a hír a lányt teljesen kétségbe ejti, megretten a fiú áldozatától, és – ahogy a cím is utal rá – a Piedra folyóhoz menekül, sír, gyötrődik. A téli hidegben majdnem megfagy... De a regény nem tragikusan végződik. Isten kegyelméből győz a szerelem, s egymás oldalán várhatják, milyen utat szab rájuk az isteni gondviselés. "... a Piedra folyó partján ültem és mosolyogtam..." – olvashatjuk a mű végén. A megharcolt boldogság örömével zárul a regény.
Azt hiszem, Coelho könyveiben elsősorban nem a történet a fontos. Az a folyamat az igazi lényeg, amelyet az olvasás során a lelkünkben átélhetünk, megtalálva a válaszokat önmagunk kérdéseire is.

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13