Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Bazi nagy francia lagzik

Francia, felső középosztálybeli család vidéki kúriával és négy gyönyörű lánnyal. A Verneuil család boldogsága mégsem tökéletes: hiába a katolikus-konzervatív neveltetés, mihelyt lányaik felköltöznek a kozmopolita Párizsba, sorban összejönnek a szalonrasszista szülők számára furcsa és gyanús férfiakkal, akikkel ráadásul össze is házasodnak. Így kerül a családba előbb egy zsidó, aztán egy arab, végül egy kínai. El lehet képzelni, milyen vidám és fesztelen hangulatban zajlanak a családi összejövetelek. Az anya és a lányok minden találkozó előtt rapid viselkedésterápiát tartanak férjeiknek („Minden kényes témát kerülünk: nincs Izrael, se Dalai láma, se burka. De főleg: egy szót se a francia válogatottról!”), mégis menetrendszerűen kitör a veszekedés. És nemcsak az após és vejei között. A vejek is rasszista sztereotípiákkal hergelik egymást, Jackie Chan-nak, Kohnnak és Arafatnak szólítva egymást, ráadásul az arab és a zsidó összefogva a kínai ellen.
A szülőknek már csak egyetlen reményük van, legkisebb lányuk. Mikor bejelenti, hogy választottja Charles és katolikus, felcsillan a remény. Azt az apróságot, hogy fekete, kihagyja az ismertetőből. „Mit vétettünk, Istenem?”, kérdi az anya az első közös vacsora után (a film eredeti címe is ez).
Az afrikai, mindig öltönyt hordó apa provokatív törzsi klepetusban érkezik az esküvőre, elégedetlenül fia választásával, mert fehér nőt vesz feleségül. Az apákat egyvalami köti össze: megakadályozni a házasságot. Közös horgászat, egy véres zsebkendő, ivászat, négercsók, börtön, egyéb kalandok után a két apa országos barátokká válnak, és ők azok, akik megmentik az esküvőt.
Igazi fordulatos francia vígjáték, amely kölcsönözhető a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Zenei Könyvtárából.

Szögi Zsuzsanna

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13