Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Lajkó Félix:
Most jöttem...

Sok zenésztársához hasonlóan Lajkó Félix is koncertekkel ünnepelte 40. születésnapját. Először a Lajkó Félix-maraton koncertjeivel, majd ezek megkoronázásaként a MÜPÁ-ban két nap alatt 3 részben mutatta be addigi életművét.
Ami káprázatosan szerteágazó, hiszen vérbeli crossover zenész: mindazon hagyományokból merít, amelyek kiskorától befolyásolták zenei fejlődését: klasszikus zene, jazz, blues, és természetesen a népzene. Nemcsak hegedűvirtuóz, hanem cimbalmos is: első tanára a falu postása volt, Mező című citeralemeze a WMCE világzenei toplistájának 1. helyén is szerepelt.
Emellett filmzenéket ír, Mundruczó Kornél Delta című filmjének főszereplője és zeneszerzője is.
Autentikus népzenét saját bevallása szerint soha nem játszott, mégis, a népzene áthatja egész eddigi életművét. „Szerintem pont az a csodálatos a népzenében, hogy sok mindent megenged és nagyon hálás anyag”.
Most jöttem című lemeze a születésnapi koncertek egyikének felvétele, címe a Most jöttem Gyuláról című mezőségi dalra utal. A zenésztársak Porteleki László, a Muzsikás hegedűse, Brasnyó Antal brácsás és Szabó Csobán Gergő, akinek káprázatos játéka a bőgőt szinte szólóhangszerré emeli. Érdekesség, hogy nem egy, de három énekes is közreműködik: Palya Bea, és két Páva-felfedezett: Csizmadia Anna és Tintér Gabriella. Három különböző, jellegzetes hang, a szólórészek után a szólamok vetélkedése, majd egybeolvadása, hozzá a zenekar, mindez egy koncertfelvétel spontaneitásával olyan élmény, ami kedvet csinál egy élő koncert meghallgatásához is.

Szögi Zsuzsanna

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13