Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Márai Sándor:
Csutora

Csutora, a négyhetes „rakás sárból, szalmából és szőrből” összeállt puli „rövid nyél hiányzik csak hozzá, s fel lehet használni klozettkefének” – az író zsebében, karácsonyi ajándékként érkezik a családba, s azonmód fel is borítja életüket. Megrág papucsot, bútort, de átrágja magát H. G. Wellsen és más szerzőkön is.
Az író kutyáját szerető gazdaként próbálja megérteni és elmagyarázni Csutora viselkedését, s mindeközben megismerhetjük életfilozófiáját, kételyeit: „nincs olcsóbb és kényelmesebb, mint állatot szeretni ember helyett… de mit csináljon százmillió emberrel? Hogyan szeresse őket?”. Megpróbálja a kutya szemével látni a világot. Illetve pontosabb, ha azt mondjuk, író és kutya közösen szemlélődnek, s ha szabad így mondani: közösen tépelődnek – az író igyekszik közelíteni a kutya ösztönös lényéhez, s képzeletben az állat is fölemelkedik némiképp a gondolkodó ember világába, s így egy harmadik, különös varázsú nézőpont keletkezik.
A szemlélet módja meghatározza az írás stílusát is: hol halkan ironikus, hol kicsit keserű, hol tartózkodóan meghatott. Márai ragyogó humora és gyakran kíméletlen öniróniája szövi át az egész történetet. Élvezhető, szórakoztató magyar próza, mely ugyanakkor minden ízében európai próza is.
Ajánljuk mindenkinek, akinek valaha volt kutyája, jelenleg is van kutyája, vagy tervezi, hogy legyen kutyája!
A kötet eredeti megjelenésének éve: 1932, könyv formájában könyvtárunk Felnőtt részlegben, hangoskönyv formájában pedig a Zenei könyvtárban található.

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13