Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Gyógynövények kincsestára
Séta a természet ajándékai között
2016

Napjainkban, amikor mesterséges anyagokkal, vitaminokkal és étrendkiegészítőkkel vagyunk körülvéve egyre többen vannak, akik inkább a természet gyengédebb, ám ugyanolyan hatásos gyógyításában hisznek, akik mindennapjaikba próbálják újra beilleszteni ezeket a gyógymódokat. Az ő könyvük a Gyógynövények kincsestára. A kötet alcíme már rengeteg tudnivalót árul el a tartalomról: A gyógyhatású növények azonosítása, gyógyászati, étkezési és kozmetikai felhasználása. Líraibb alcíme is van: Séta a természet ajándékai között.
Első fejezetében – Ismerjük meg a füvészkerteket – egyrészt történeti visszatekintést olvashatunk, másrészt hasznos iránymutatást a gyógynövények kezelését illetően: gyűjtésük, szárításuk, tárolásuk, felhasználási formák, stb.
A következő – a kötet terjedelmileg legnagyobb részét – a különböző gyógynövények részletes bemutatása, leírása alkotja – itt sorakoznak betűrendben a növények. Egy oldal – egy növény. Ezen belül megtalálhatjuk annak botanikai besorolását, élőhelyét, gyűjtésének ajánlott időpontját, majd külsejének pontos leírását. Ezután jönnek a tulajdonságai, mire használható – a gyógyításban, étkezésünkben, likőr- és szeszesital-gyártásban, szépségápolásban, majd érdekességek és hasznos figyelmeztetések következnek.
A harmadik nagy fejezetben a különböző egészségügyi problémákat sorolja fel kötetünk, s természetesen a hozzájuk kapcsolódó gyógymódokat. Végül pedig következik a gyógynövények konyhai felhasználása, konkrét receptekkel: csodabogyós rántotta, csalános sós pite, fűszeres fehér pizza, epres linzertorta és sorolhatnánk.
A kötet eredetije egy olasz gyógynövényes könyv, a mediterrán hangulat a magyar kivitelezésre is rányomta a bélyegét – teljesen pozitív értelemben. Olyan az egész kötet, mint egy nagymama kedvenceit tartalmazó vonalas iskolásfüzet, még a sok használat során ráejtett víz – vagy ki tudja milyen foltok is láthatóak a lapokon. Minden egyes növény leírásához fotó kapcsolódik, az egész kötet gyönyörűen illusztrált. Különösen igaz ez a receptes fejezetre, melyet élvezet még olvasás nélkül is nézegetni.
A manapság forgalomban lévő sok gyógynövényes, gyógyfüves "boszorkánykönyv" közül kivitelezésével, könyvészeti szépségével kiemelkedik a Gyógynövények kincsestára. Ha csak annyit értek el vele készítői, hogy ráirányították olvasóik figyelmét természetünk csodáira, már megérte a munka!

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13