Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Felettünk a föld
Film a megbocsátás vágyáról

A film sci-fi, ám alapvetően mégis dráma. A történet középpontjában egy fiatal lány áll (Brit Marling), aki a bolygók megszállottja. Éppen egyetemi felvételének megünnepléséről tart haza autójával, amikor a rádióban meghallja a hírt: új bolygót fedeztek fel a Naprendszerben, amely az égen is látható. Az eget kémlelve belerohan egy gépkocsiba, amelyben egy híres zeneszerző (William Mapother) tart haza családjával. A balesetet csak ők ketten élik túl. Négy év börtön után, lelkiismeretével viaskodva, tettéért továbbra is büntetni akarja magát, nehéz munkát végez és megkísérli az öngyilkosságot is. Végső elkeseredésében a megbocsátást keresve meglátogatja az egyetlen embert, aki feloldozást adhat, a zeneszerzőt, aki teljes letargiában tölti azóta napjait. A lány első alkalommal megijed a férfitól, és takarítónak vallja magát, ezután minden héten nála takarít, egyben újra életet lehel a férfiba. Kettejük között bensőséges viszony alakul. Mikor feltárja múltját, a férfi eltaszítja magától.
A baleset éjszakáján felfedezett bolygóról kiderül: nem más, mint a Föld tükörképe. A média folyton a témát fejtegeti: Az egyes ember hogyan reagálna, ha szembetalálkozna hasonmásával? És mi van, ha az új Föld különbözik a másiktól? Mi van tehát, ha a lány tükörkép énje nem hallgatja a rádiót azon a végzetes éjszakán, és nem történik meg a tragédia?
A film egésze elgondolkodtató, képvilága (Mike Cahill), zenéje (Fall on Your Sword) is különleges élmény, nemhiába aratott szenzációs sikert az amerikai Sundance filmfesztiválon 2011-ben.

Szabó Ágnes

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13