Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Django Reinhardt:
Swing de Paris

Jean-Baptiste Reinhardt (cigány nevén Django) belga-francia-roma származású dzsesszmuzsikus, az európai dzsessz műfajteremtő újítója.
1910. január 23-án született Belgiumban, egy vándorcigány családban. Iskolába sohasem járt, ám kiskorától tanult hegedülni és gitározni. Párizsi bárokban és kávéházakban játszott, ahol tehetségét korán felfedezték, egyre ismertebb lett mind a közönség, mind a mánus zenészek körében.
1928-ban baleset érte, ami meghatározta későbbi egyedülálló stílusát. Lakókocsija kigyulladt, ő is megégett, s ezután gitározáskor csak a nagy- és középső ujját használhatta igazán, a többit csak akkordozásra. Kritikusai szerint ez javára vált játékának, amelyre a fölösleges díszítések kerülése, a dallamvezetés tisztasága volt jellemző.
Pályafutásában az 1934-es év bizonyult mérföldkőnek: ekkor ismerkedett meg Stéphane Grappellivel, akivel megalakították a híres Quintette du Hot Club de France-t. Számos kompozíciójuk a jazz-standardok közé számít. Gyakorlatilag új műfajt teremtettek, ami szinti szving, mánus dzsessz, illetve nevük után "Hot Club-style" néven vált ismertté.
Django zenéje ma is élő és izgalmas, nemzedékekre hat a felfedezés erejével. Ő ihlette Woody Allent A világ második legjobb gitárosa című film elkészítésére, emlékére Samois-sur-Seine-ben minden évben dzsessz-fesztivált szerveznek.
Swing de Paris című gyűjteménye 5 lemezt tartalmaz, és igazi csemege a műfaj kedvelői számára.

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13