Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Gulyás Ferenc:
Bojtár volt a nagyapám
népzenei válogatás

Sokan, sokféle fórumon elmondtuk, elmondtam már, hogy napjaink zajos világában milyen fontos, hogy gyermekeink értékes zenéhez jussanak, s megismerkedjenek a magyar nép hagyományaival, emlékeivel.
Egy ilyen nagyon értékes lemezt ajánlok most az Önök figyelmébe.
Szerkesztője Gulyás Ferenc, tárnoki kollégánk, népzenész, népi hangszer készítő, kulturális antropológus, aki élete során nagyon sokat tett hagyományaink, a nemzeti emlékezet életben tartásáért. Előadásai élményszámba mennek. Az évek során igazi neves együttesekkel dolgozott együtt, pl. a Republiccal, a Kormoránnal, napjainkban pedig az Örökség Együttessel.
Az általam most ajánlásra kerülő lemezen huszonkét magyar népdalt válogatott össze, a magyarországi általános iskolák alsó tagozatos ének-zene tananyagából.
A dalok eléneklésére tehetséges, népzenei versenyeken eredményeket elért gyerekeket kért fel, akik igazi tiszta, modorosságtól mentes gyermek hangon, hitelesen adják elő a választott dallamokat. A háttérzenét adó hangszeres zenészek is a legelismertebbek közül valóak.
A kiadvány érdekessége, hogy a kísérő füzetkében a dalok szövegei mellett a megszólaltatott népi hangszerek fényképét is elhelyezték, így az érdeklődők vizuálisan is tájékozódhatnak magyar népi hangszerek világában.
Igazi gyöngyszem ez a lemez a gyermekdalokat tartalmazó kiadványok között, mint zenei oldalról, mind formai megjelenésében.
S hogy kiknek ajánlom?
- A gyerekeknek, hogy a jól ismert dalokat még nagyobb kedvvel énekeljék.
- A szülőknek, nagyszülőknek, nagynéniknek, bácsikáknak, mindennemű és rangú felnőtt rokonságnak – határainkon belül és kívül, hogy véletlenül se felejtsék el megismertetni gyermekeiket ezekkel a dalokkal.
- A pedagógusoknak, akik kiválóan tudják vele színesíteni nem csak az ének-zene órákat, de minden iskolai tevékenységet.
- Aki pedig nem fér bele a fenti kategóriákba, az hallgassa ezt a lemezt saját gyönyörűségére! Mert megéri.
 
A Bojtár volt a nagyapám című lemez egy sorozat első darabja. Izgatottan és tágra nyitott fülekkel várjuk a folytatást!

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13