Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Erkel Ferenc: Hunyadi László
operafilm

Erkel Ferenc (1810-1893) magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakknagymester.
Fontos tudni róla, hogy 1844-ben megnyerte a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére hirdetett pályázatot. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után a főváros hangversenyéletének fellendítésén fáradozott. Vezetésével alakult meg 1853-ban a Filharmóniai Társaság. Bánk bán című operáját, amely egyben pályájának csúcsát is jelentette, 1861-ben mutatták be. Közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál (1875), amelynek ezután tíz éven át igazgatója és zongoratanára volt. Az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Erkel nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése.
A Hunyadi László Erkel Ferenc három felvonásos operája. Szövegkönyvét Egressy Béni írta Tóth Lőrinc Két László című drámája alapján. Ősbemutatójára 1844. január 27-én került sor a pesti Nemzeti Színházban, és óriási sikert aratott. Ehhez kétségkívül hozzájárult a közhangulat, a történelmi helyzet is, de az opera szépségei, a verbunkoszenén alapuló dallamok, az európai színvonalú magyar nemzeti opera létrejötte is lelkesítette a közönséget.
Híres, szinte mindenki által ismert áriája:
Meghalt a cselszövő – az első felvonás fináléja
Talán legismertebb részlete pedig a szalagavatók és egyéb bálok nagy kedvence:
Palotás – balettjelenet (harmadik felvonás)
Az opera Hunyadi János nándorfehérvári győzelem utáni halálától László lefejeztetéséig dolgozza fel a magyar történelem eseményeit. Összefonódik benne a történelem, az emberi irigység és hatalomvágy, a fondorlatos cselszövés, de természetesen megjelenik a szerelem, az emberi nagyság, a hősiesség is.
Az operafilm rendezője Vámos László, karmestere Medveczky Ádám. A főbb szerepekben Simándy Józsefet, Takács Klárát, Palcsó Sándort, Kincses Veronikát hallhatjuk.

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13