Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Herczku Ágnes, Nikola Parov:
Volt nékem szeretőm
2006

Érdekes lemezt ajánlok az Önök figyelmébe. Világzene? Népzene? Melyik nemzeté? Nehezen kategorizálható, de mindenképpen nagyon érdekes korong. Kezdésül nagyon röviden az alkotókról:
Herczku Ágnes Sátoraljaújhelyen nőtt fel, a Honvéd Együttesben vált ismertté, ahol táncolt, és folklórzenekarában, a Hegedős Együttesben énekelt. Az utóbbi 2002 augusztusában Fonóra változtatta a nevét, az énekesnő azóta is velük van. 2004-ben a Magyar Rádió által életre hívott eMeRTon-díjjal jutalmazták Az év folklórénekese kategóriában.
Nikola Parov bolgár származású muzsikus, zeneszerző és producer. 1982-ben alapította meg első zenekarár, a Zsarátnokot. 1993-ban a világhírű Riverdance nevű formációba hívták zenélni, s velük turnézott öt évig – hangszeres szólistaként. 2000-ben megalkotta a Naplegenda című Kárpát-medencei tánc- és népzenei kultúrákat ötvöző táncszínházi előadás zenéjét. 2002-ben alapította meg Balkan Syndicate nevű zenekarát, mely a hagyományokat megőrizve, de némiképp korszerűsítve ad elő népdalokat.
A Volt nékem szeretőm című lemez alaptémája az emberiség egyik legősibb és legcsodálatosabb érzése, a szerelem, annak rokonérzései, s mindezt a nők szemszögéből mutatják be.
A korong fogadtatása változatos volt. Álljon itt néhány a vélekedésekből:
– Az album az igényes zene kedvelőinek valóságos multikulturális meglepetésként szolgálhat. (Zene.hu)
– ... ez nem divatzene, rétegzene a javából... Valóban, a környéken a nép- és világzene is csak egy csoporthoz jut el, ám ez nagyrészt a média hibája: a publicitás hiányához vezethető vissza. (Zene.hu – máshol)
– Herczku Ágnes ... itt is szépen énekel, sőt, gyönyörűen – de semmi több. A zene nem enged sem szenvedélyt, sem intimitást, sem lendületet, kiszámíthatóan masírozik előre... Hiába az autentikus/egzotikus hangszer-arzenál és a helyenként virtuóz játék, hiába a tradicionális alapanyag, mire meghalljuk, mindez elvesztette eredeti egyéniségét, újat pedig nem kapott. (Quart.blog, Gitár János)
– A nyolc magyar, valamint egy-egy bolgár és amerikai népdal egyszerű, őszinte interpretálása egységes egésszé kovácsolódik a különböző nemzeti hangszerek: a gadulka, kaval, mandolin, görög buzuki és az ír buzukinak nevezett gayda kíséretében, amelyeket ütőhangszerek, hegedű és basszusgitár egészít ki. Kitűnő korong, tessék meghallgatni! (Zene.hu, Puha József)
Mit tehetnék még mindehhez hozzá? Tényleg tessék meghallgatni, és eldönteni, tetszik, vagy nem! Szerintem megéri.

Nida Judit

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13