Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Nyomtalanul
2014

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én szeretem a jó krimiket. És az a film, amit most ajánlok az Önök figyelmébe, az bizony az utóbbi idők talán legjobb skandináv krimi adaptációja, a címe Nyomtalanul.
 
Jussi Adler-Olsen azonos című regényének adaptációja a tavalyi év második legnézettebb mozija volt Dániában, annyira, hogy számíthatunk a főszereplő detektív további kalandjaira is. A következő résznek nem lesz nehéz dolga, hiszen a Nyomtalanul kiváló karaktereket keltett életre. Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas, Stohl András hangjával) a magánéletében sikertelen, zárkózott és végletesen makacs nyomozó, a detektíves krimik alaptípusa. Társa, Assad (Fares Fares, magyar hangja Kálid Artúr) szélesvásznon ritkán látott jelenség: hívő muszlim, bevándorló zsaru. Karakterében a vallás elhanyagolható tényező, a két főhős közti ellentét egyáltalán nem a különböző kulturális hátterükön, hanem eltérő személyiségjegyeiken alapul.
A történet során a nyomozópáros egy öt éve lezárt ügyet vesz elő, amelyben az áldozat eltűnését a nő öngyilkosságával magyarázták. A valóság azonban természetesen más, de mivel krimivel állunk szemben, azt hiszem, nem szabad többet elárulnom a végkifejletről.
Hogy mi a jó a dán krimi filmváltozatában? Talán az, hogy megvan benne minden, ami a hollywoodi zsarufilmekben is jó szokott lenni, ám hiányzik belőle minden, ami az amerikai mozifilmekben idegesítő, túlzó. Nem szájbarágós, de minden érthető és világos a néző számára. Árvaság, tragédiával végződő autóbaleset, mentális összeomlás, testi és pszichikai fogyatékosság is megjelenik a filmben, mégsem válik erőltetetté, a nyomasztó tényezők mind megférnek egymás mellett, különösen azáltal, hogy a fináléban minden tett, motiváció és szereplő összekapcsolódik, és a mozaikdarabkák a helyükre kerülnek, s megjelenik a teljes kép.
A Nyomtalanul forgatókönyvírója Nikolaj Arcel, aki a Magyarországon is hatalmas sikerrel vetített A tetovált lány forgatókönyvét is írta, valamint a szintén közismert Egy veszedelmes viszonyt rendezte.
Rendezte: Mikkel Norgaard
Egy filmes oldal egyik commentjének szófordulatával élve: nézze boldog-boldogtalan, ha teheti, de figyelem, tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott!

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13