Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Írók egymás közt DVD sorozat
2013

Amikor a Nyugati téri Alexandra Könyvesház megnyitotta kapuit, útjára indult a könyváruház különleges kulturális vállalkozása, az Alexandra Pódium is. Egy idő után a szervezők elhatározták, hogy mindazoknak, akik a terembe nem fértek be, átnyújtanak egy válogatást a Vámos-klub legjavából.
 
A Magyar Televízióban vetített Lehetetlen?! című műsorához hasonlóan Vámos Miklós író – aki az Alexandra Pódium beszélgetésit vezeti „a régimódi, ráérős történetmesélés hagyományait eleveníti fel”.
Az írókkal készített körülbelül egy-egy órás interjúk nagyon sok érdekes és értékes dolgot tartalmaznak. Az általánosságban elmondható, hogy a beszélgetések mindegyikén jó hangulat uralkodik, például a Kányádi Sándor erdélyi íróval zajló szeánsz kifejezetten humoros. Csukás Istvántól és Somlyó Györgytől sok érdekességet lehet megtudni a korabeli irodalmi életről, Görgey Gáborral viszont hosszasan beszélgetnek műveiről.
Az írók is szemlátomást jól viselték a dolgot, Vámos kérdéseit gondosan megválaszolták, vagy ha ki akartak térni a válasz elől, mindegyik a maga külön – és érdekes – módján tette ezt. Sok érdekesség hangzott el írói munkamódszerekről, de igazán érdekes az írók fizikai jelenléte volt: milyen a hangja, hogyan ül a székben, izeg-mozog, gesztikulál vagy nyugodt, hiszen akinek megszeretünk egy-egy művét, azt általában szeretnénk személyesen is megismerni.

Vannak mindig visszatérő kérdései Vámos Miklósnak: a beszélgetés elején a vendég nevének eredetét, jelentését járja körül, szereti-e a nevét az illető. Aztán áttér a születési időre, tudja-e, melyik napra esett, ismeri-e a horoszkópját, mi jellemzi azt a jegyet. Aztán veszélyesebb vizekre eveznek egy-egy merészebb kérdéssel. Hogy mennyire sikerül megnyitni valakit, embere válogatja. Vámos úgy gondolja, ha a vendégből ki tud olyasmit húzni-provokálni, amit utólag talán icipicit megbán, akkor volt értelme az interjúnak. Kérdései nem könnyűek, rendesen megkínozza a vendégeit, ugyanakkor igyekszik játékos szituációkba is belevinni az őket, akik közül ki így, ki úgy reagál.
 
Az Írók egymás közt sorozat azért is olyan kivételes, mert több olyan beszélgetést is tartalmaz, amelyek már megismételhetetlenek, hiszen egyes interjúalanyok – például Szabó Magda vagy Lázár Ervin már nem lehetnek közöttünk.
 
A lemezek kiadója természetesen az Alexandra Kiadó, a sorozat 4 db DVD-ből áll, melyek egyenként 2-3 interjút tartalmaznak.
 
Javaslom Önöknek, hogy egy-egy fárasztó nap után telepedjenek be a lakás legkényelmesebb kuckójába egy pohár borral, egy csésze kakaóval vagy egy doboz csokis keksszel, kinek mi a kedvence, és hallgassanak meg egy-egy írót munkájáról, terveiről, életéről úgy mesélni, ahogyan Vámos Miklós csomagolja nekünk!

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13