Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Utódok
2012

Hawaii a boldogság, a nyaralás, a szerelem szigete. A turistáknak. Azok viszont, akik ott élnek, ugyanúgy bánat, szomorúság, és természetesen öröm között töltik a mindennapjaikat, mint a világ bármely más pontján.
Történetünkben Matt King munkamániás ügyvéd békés hétköznapjait alaposan felforgatja a sors. Felesége balesetet szenved, végzetes kómába esik, s az apa, aki nem is emlékszik, mikor töltött hosszabb időt a családjával, most magára marad problémás kamasz nagylányával, és szeretetre, gondoskodásra vágyó kicsi lányával. Ráadásul szembesülnie kell néhány olyan információval – konkrétan, hogy a felsége megcsalta őt – amivel senkinek sem könnyű megbirkózni.
Eközben az örökségül rámaradt csodás földterület eladásáról-sorsáról is döntenie kell, s természetesen ez a nagyobb család – unokatestvérek, távoli rokonok – sorsát is befolyásolja.
Egy szomorkás hangvételű, talán nem túl egyedi, de mindenképp felejthetetlen drámát ajánlok vele Önöknek. A kritikák szerint a film egyik legnagyobb pozitívuma a hangulata: Hawaii kiválóan fényképezett "másik oldala", hétköznapi oldala a sokszor lehangoló gitárdallamokkal. A Rolling Stone magazin szerint a film „átkozottul közel van a tökéleteshez.”
A főszerepet George Clooney játsza, az ő alakítása a film másik erőssége. Akik kedvelik, esküsznek rá, hogy Clooney ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb. Ez alkalommal ismét új oldalát mutatja meg. Joggal zsebelte be a Golden Globe díjat, és maga film is jogosan kapta meg a szobrocskát. Egyesek szerint ez volt Clooney legjobb alakítása. Én ezt így nem merném kijelenteni, de azt aláírom, hogy az Utódok mindenképp az elsők között van.
A filmet öt Oscarra jelölték, többek között a legjobb férfi főszereplőnek is. Megkapni a legjobb adaptált forgatókönyv díját kapta, s ha már ezt elmondtuk, meg kell említeni, hogy a kötet írója, akinek művéből a forgatókönyv született Kaui Hart Hemmings, a film rendezője pedig Alexander Payne, akit a Kerülőutak című filmből ismerhetünk.

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13