Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Hangoskönyv ajánló

Szabó Magda:
Az ajtó
2012

A hangoskönyvek Zenei Könyvtárunk hanganyagának legnépszerűbb részét képezik az utóbbi években. S hogy mi is ez a műfaj? Egy-egy előadóművészünk, színészünk, vagy olykor maga az író fog egy könyvet, beül vele a stúdióba, és az első betűtől az utolsóig hangosan felolvassa azt. Ezt a felolvasást rögzítik lemezre, kiadják, és készen is van a hangoskönyv. Kiválóan alkalmas egyrészt az olvasási képességeikben bármilyen okból korlátozottak számára az irodalmi művekkel való találkozásra, de nagyon sokan élvezik olyanok, akik a rohanó világunkban csak ezt a lehetőséget tudják megragadni, ha „olvasni” szeretnének – hallgatják a hangoskönyveket autóvezetés, főzés, edzés, utazás közben, stb.
Könyvtárunk hangoskönyvei között szép számmal akadnak Szabó Magda művei is, ezeket a remekbe szabott darabokat ajánlom most az Önök figyelmébe. Közülük is Az ajtó címűt emelném ki. Egyrészt mert a sok sikeres Szabó Magda mű közül talán ez a leghíresebb. 34 nyelvre fordították le szerte a világban, és többek között elnyerte a francia „Femina” díjat is – melyet egy csupa nőkből álló zsűri ítél oda. Másrészt azért is érdekes napjainkban ez a kiváló kötet, mert nem régen készült el filmváltozata, Szabó István rendezésében, Helen Mirren főszereplésével.
A nem túl vidám, ám annál felemelőbb történet megszületéséről így ír a szerző: "Testi anyámnak, Jablonczay Lenkének megépítettem a síremlékét a Régimódi történet-ben, negyedszázad eltelte után nem hittem volna, hogy lesz még egy kifizetetlen adósságom. De lett, s ennek kiegyenlítése Az ajtó: halott anyám kezéből Emerenc munkától elformátlanodott ujjai vették át legjobb önmagam irányítását. Mindent értett bennem, jobban eltájékozódott életem zilált szálai között, mint én magam. Becstelen adósa volnék, ha én el nem mondtam volna róla azt, amit meg én tudtam."
 
A hűvösebb tavaszi-nyári napokra, vagy akár a strandon való heverészéshez tehát hangoskönyv, Szabó Magda, és Az ajtó.
 
Jó szórakozást kívánok hozzá!

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13