Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Saramago, José :
Káin
2011

Bár a regény főhőse Káin, a történet mégsem vele, hanem Ádámmal, Évával és a Paradicsommal indul. Saramago rögtön az első oldalon eltér a paradicsomi állapotok hagyományos ábrázolásától. Kiderül, hogy az Úr nincs megelégedve a művével: Ádám és Éva nem tudnak beszélni, s az Úr tudja, hogy ezért a hibáért csakis önmagát okolhatja. Hogy orvosolja a problémát, gyorsan és meggondolatlanul nyelvet illeszt Ádám és Éva szájába, majd magukra hagyja őket az Édenkertben.
Ezután többé-kevésbé az ismert módon zajlanak az események: megtörténik a kiűzetés a Paradicsomból, később megszületnek Ádám és Éva gyerekei, majd Káin megöli Ábelt, mire Isten bélyeget nyom a homlokára és örök bolyongásra ítéli. A bolyongás során bontakozik ki a történet lényege.
Káin ugyanis időnként rejtélyes módon egy másik helyen vagy időben találja magát, s így szemtanúja lesz számos ismert bibliai eseménynek. Ott van, amikor Ábrahám épp készül feláldozni Izsákot, ott van Jerikó pusztulásánál, és jelen van akkor is, amikor a Sátán megkísérti az istenfélő Jóbot. Káin azonban nemcsak megfigyeli az eseményeket, hanem gyakran be is avatkozik. A rengeteg véres és kegyetlen eseményt átélve az idő múlásával egyre rosszabb véleménnyel lesz Istenről, s ennek az Istennel folytatott szenvedélyes teológiai viták során ad hangot.

Ami a regény nyelvezetét és stílusát illeti, Saramago hű maradt számos, korábban már használt megoldásához: a mondatok bekezdésnyi hosszúságúak, a párbeszédek nem különülnek el a hagyományos módon a szövegtől, s a narrátor gyakran fűz ironikus vagy fontoskodó magyarázatokat a történet egyes elemeihez, s ezeket a megjegyzéseket egyenesen az olvasónak címezi.
Saramago stílusbeli furcsaságai és a könyveire jellemző tiszteletlen, mindent megkérdőjelező és profanizáló hangnem megoszthatja az olvasókat. Én mindenesetre nagyra értékelem a szerző egyéni írásmódját és játékosságát, s a hangnemét sem tartom zavarónak, hiszen Saramago minden tiszteletlensége mögött az a filozófia sejthető, hogy az ember a legnagyobb szentségeknél is értékesebb.
 
José Saramago, a 2010-ben, nyolcvanhét éves korában elhunyt Nobel-díjas író életművének utolsó, nagy vihart kavaró művét tarthatja kezében az olvasó.

Bencsik Ildikó

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13