Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Tóth Krisztina:
Hazaviszlek, jó?
2009

A kötetben Tóth Krisztina az utóbbi esztendőkben született tárcanovelláiból és publicisztikáiból olvasható 50 írás, öt fejezetbe rendezve.
Az írónő nyitott, érzékeny szemmel és füllel jár. Teljes világot tud összerakni a metróban véletlenszerűen összeverődött, sokféle figurából és helyzetekből. Ír például az öregről, akinek a volt felesége hűtéséről kell gondoskodnia; a fiatal párról, a hajléktalanról és a kisfiúról, aki éppen elveszíti a tejfogát. Pár oldal csupán, s már érezzük a szagokat. Sőt: mintha már az elejétől mi magunk is ott lennénk, s mintha számunkra is tétje lenne annak, hogy a többiekkel együtt keressük a kisfiú kiesett tejfogát.

Mivel költőről, tehát sűrített, metszően pontos fogalmazáshoz szokott alkotóról van szó, sokszor egy-egy mondat, rövid párbeszéd is képes kész figurát elénk varázsolni. Közben minden írásában ott van a szerző, aki saját magán átszűrve írja meg a sokfelé látott helyzeteket, elcsípett beszélgetéseket. De fordítva is igaz: a személyes élményeit is képes általános érvényűként elénk tárni. Sok szülőnek segíthetne például az a humor, ahogyan ő a fia szobájában lévő káoszhoz és a rendrakáshoz közelít, majd képes mindezt lenyűgöző megértéssel zárni.
Tóth Krisztinára a kíváncsiság, remek dramaturgiai érzék, tömörítő-képesség és líraiság jellemző, teljes világot tud érzékeltetni pár oldalon. Ott van például az a tárca, amelyben három fiatal, 20 év körüli fiúval találkozik a reptéren. Kiderül, hogy Észak-Finnországba mennek dolgozni. Nem tudnak finnül, fogalmuk sincs, mi fogadja őket ott, mégis elmennek. A teljes ismeretlenbe. Méghozzá hosszú távra szóló szerződéssel, 15 évre! Közel annyi időre, mint amennyit eddig éltek...

Vagy ott van a torokszorító Szólánc, amely egy vonatúton történt, az olvasóban is gyomorremegést kiváltó esetet ír le, amely dermesztő kép a mai Magyarországról. Van néhány kivétel, de a legtöbb írást finom humor szövi át, s ez igazi erény: Tóth Krisztina képes humorral közelíteni szinte mindenhez. Igaz, talán csak így lehet. Mert másképp csupán belefásulni, sőt: belepusztulni lehetne mindabba, amit tapasztal az, aki nyitott szemmel és füllel járkál.
A kedvencem azonban a „Nagy vonalakban a női szexualitásról” melyet – ízelítőként – az alábbi linken is elolvashatnak.
 
http://www.zetna.org/zek/folyoiratok/101/toth.html

Bencsik Ildikó

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13