Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Hangoskönyv ajánló

T. S. Eliot:
Macskák könyve
2011

Thomas Stearns Eliot írt drámát, esszét, de egyik verseskötete, a Macskák könyve szinte mindenki számára ismert. A Missouri állambeli St. Louisban született 1888. szeptember 26-án. 1910-ben fejezte be tanulmányait a Harvard Egyetemen. 1915-ben Londonba költözött, ahol kezdetben a Highgate Schoolban tanított, majd a Lloyd Bank tisztviselője lett. Emellett írt és különböző folyóiratoknál dolgozott – kezdetben segédszerkesztőként, szerkesztőként, majd a Faber and Faber kiadó rendszeres munkatársaként, később igazgatójaként. Életében jelentős fordulópontot jelentett, hogy 1927-ben felvette a brit állampolgárságot és csatlakozott az anglikán egyházhoz. Egy év múlva úgy jellemezte magát, mint aki "angol-katolikus a vallásban, klasszicista az irodalomban és királypárti a politikában”.
 
1939-ben jelent meg az a verseskötete, melyben egy sorozat macskákról szóló alkotást olvashatunk, ez a Macskák könyve. A kötettel kapcsolatban felmerült a kérdés: kiknek készült? Szereplői, a macskák miatt sokan úgy vélték, gyermekeknek szólnak a versek, de míg a nekik szóló állatmesékben a lényeg a karakterek egyszerűsége, addig a Macskák könyvében jóval összetettebb egyéniségekről beszélhetünk.
Andrew Lloyd Webber tartotta érdemesnek ezeket a műveket arra, hogy zenét írjon hozzájuk. Ekkor indult el hódító útjára a Macskák című musical, melynek sikere a mai napig töretlen. Eliot munkásságát 1948-ban a legnagyobb elismeréssel jutalmazták: megkapta az Irodalmi Nobel-díjat "a modern költészet úttörőjeként nyújtott figyelemre méltó teljesítményéért".
 
A Macskák c. musicalt elsőként a New London Theatre-ben vitték színre, 1981-ben. A színpad egy óriási szeméttelepet ábrázolt, az egzotikus jelmezekbe öltöztetett macskák találkahelyét. A történet egyszerű: a macskák minden évben egyszer bált rendeznek egy elhagyott színház ódon színpadán, amelyre összegyűlnek a környék – nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott – macskái, hogy eltáncolják és eldalolják életüket. A musicalt huszonegy színházi évadon keresztül játszották, sokáig ez volt a Broadwayn a leghosszabb ideig futó musical, több mint 20 nyelven játszották-játsszák világszerte.
Nálunk a Madách Színház adja folyamatosan. Az eltelt 25 évben az előadás csaknem 1300-szor került színre, közel másfél millió néző látta, megdöntve ezzel minden magyar színházi rekordot. Mintegy 150 művész szerepelt már a darabban a bemutató óta, és több színházlátogató generáció nőtt fel vele. Magyarországi sikerében jelentős szerepet játszik, hogy dalainak szövegét a nagyszerű rímhányó Romhányi József írta.
Könyvtárunk felnőtt részlegében megtalálhatják Eliot verseit, a Zenei Könyvtárban pedig a musicalt film és hangzó változatban, valamint néhány hete hangoskönyv formájában is, Mácsai Pál kitűnő tolmácsolásában. Mindegyiket jó szívvel ajánlom szíves figyelmükbe!
 
A részlet az egyik kedvencem – egy jubileumi előadásból, ahol a korábbi "szereposztás" is megjelenik:
 

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13