Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Spiró György:
Tavaszi tárlat
2010

A könyv cselekménye az '56-os magyar forradalom ideje alatt és az azt követő néhány hónapban játszódik. Középkorú főhőse („hősünk”) Fátray György röviddel a forradalom kitörése előtt vonul kórházba műtétre. A szovjetek novemberi bevonulása után kerül csak haza. Néhány hét lábadozást követően visszatér munkahelyére. Minden elsimulni látszik. Egészen 1957 húsvétjáig, amíg "hősünk" meg nem pillantja nevét egy újságcikkben az árulók között. Ezzel beindul a gépezet. Senkit sem érdekelnek a tények: bűnösök, bűnbakok kellenek, és a legjobb „barátokból” is hamis tanú válik. Fátray helyreigazításért rohangál, kórházi igazolásért kilincsel, de hiába, sehol nem állnak szóba vele.
Tavaszi tárlat nagy erénye, hogy szokatlan perspektívát állít elénk. Megszoktuk, hogy 1956 kapcsán bűnösökről és áldozatokról beszéljünk. Fátray egyik sem – és mindkettő. Nem mártír, de nem is gyilkos, csak a rendszer apró fogaskereke. Egy hithű komcsi, aki annak idején segédkezett a "kékcédulás" választási csalásban, agitált, "gyönyörű egyetértésben" építette a szocializmust, hitt benne, hogy ez egy emberséges társadalom, és hogy "muszáj, hogy a népi demokráciának sikeresebb válfaja is legyen". Aki azt gondolta, "hátha úgy is változhat a rendszer, hogy ugyanazok nem hazudnak többé.".
Ajánlom azoknak, akik a nyolcvanas években és azt követően születtek.
Ajánlom azoknak, akik oly sommásan mondanak véleményt apjuk, nagyapjuk múltbeli szerepéről, helytállásáról, emberi tartásáról.
Ajánlom azoknak, akik nem akarnak felejteni és nem akarnak gyűlölködni.
Ajánlom e könyvet mindazoknak, akiket érdekel nemzetünk múltja.

Bencsik Ildikó

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13