Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Nagy Bandó András:
Sosemvolt Toscana
2006

Nagy Bandó András tizenharmadik könyve a 2006-os ünnepi könyvhétre jelent meg. Az ismert humorista sokféle műfajban kipróbálta már írói tehetségét, de regényt még nem adott ki.
A cselekmény 2006. április 13-án kezdődik és július 17-én fejeződik be, tehát napjainkban zajlanak az események, úgymond benne vagyunk a történetben. A regény főhőse Halász Bódog, ismert író. Halász megtudja, hogy előrehaladott hasnyálmirigy rákja van. Professzor barátja közli vele, hogy mindössze három hónapja van hátra, a rák e formája gyógyíthatatlan. A bajt tetézi, hogy Halász lánya, Dóra ekkor már terhessége hatodik hónapjában van, és rendkívül veszélyeztetett terhes. Bódog nem fedi föl előtte a bajt, mert tudja, hogy mindenféle trauma végzetes lehet, akár a magzat életébe is kerülhet. Halász hospice nővér barátnője, Lídia segít megszülni az ötletet: erre a három hónapra Firenzébe, pontosabban Toscanába utazik, ahol az egyik könyvkiadó meghívásának eleget téve az ott tartózkodásért cserébe egy kisregényt kell megírnia, éppúgy, mint az Európa több más országából érkező íróknak.
A 66 éves Halász képes szembenézni a halállal... Tanyasi, majd falusi emberként nevelkedett, ahol a halálra készülődés az élet velejárója volt. Ugyanakkor megvallja Lídiának, hogy fél is a haláltól, és ha nem az unokája életéért aggódna, képes lenne öngyilkosságra.
Halász visszavonul a lakásába, és Lídia segédletével onnan jár sugárkezelésre, ott kapja meg a szükséges kemoterápiát is. Megkezdődik a versenyfutás élet és halál között.
Halász, bár soha nem járt Toscanában, a lakásából ír szebbnél szebb leveleket Firenzéről, Sienáról, a toszkán tájról és az etruszkokról.
Dóra férjével, Zoltánnal egy tanyán él. A tanyát egykoron Halász szülei építették, Dóráék szerencséje, hogy fölfedezték az egykori Halász-tanya eladásáról szóló hirdetést. Az életük tehát a nagyszüleik egykori házában játszódik.
A történet, főként Halász emlékezéseinek, múltidézéseinek köszönhetően 140 évre, 1866-ig nyúlik vissza, miközben a mostani történések 2006-ban játszódnak. Ez különös varázst és hangulatot ad az egész regénynek, az olvasó benne él az időben. A regény július 17-ig, Halász haláláig, és az unokája megszületéséig tart.
Egy egész családregény rajzolódik ki, úgy, hogy közben különlegesen szép részek mutatják be Halász egy-egy kapcsolatát, például egy válltól lefelé megbénult 28 éves nőt, Viktóriát, meg a 84 éves Nándor és 82 éves Blanka sírig tartó szerelmi történetét, elmondhatatlanul szép életképekkel.
A Sosemvolt Toscana az élet és a halál regénye, halandóságunk tükrözője, egy főhős és sok mellékszereplő életén keresztül. Nem keserves haldoklást mutat be, hanem felemelő búcsúzást, mely egy új élet érkezéséig tart.

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13