Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Kovács István:
A barátság anatómiája
2010

A lengyel-magyar történelmi és kulturális kapcsolatok legjobb ismerője bizonyára Dr. Kovács István, tanítványai elnevezésében Bem apó.
A volt krakkói főkonzul, Krakkó és sok más lengyel város díszpolgára, történészként, irodalmárként egyaránt lelkesedéssel és pontossággal ír a két nép régi barátságáról, történelmének összefonódásáról – mely az Árpádkorig nyúlik vissza, a művészettörténeti vagy irodalmi kapcsolódásokról. Számtalan monográfiát, lexikont, tanulmányt jelentetett már meg a témában, de mindig tud újat mondani, hiszen folyamatosan kutat, valamint újabb és újabb gondolati eszmefuttatások, megközelítések kerülnek előtérbe nála.
A barátság anatómiája már címében is hordozza, hogy ezen a címen ez a második könyv. Míg az első könyv elsősorban a kiegyezésig, 1867-ig tárgyalja a két nép kapcsolatát, ez inkább a 20. századra fókuszál. De nem lehet ilyen merev időhatárt meghúzni, inkább tematikájukban meghatározottak a fejezetek. Szól az 1939 utáni lengyel történelem bizonyos témáiról, pl. a katyni tragédiáról, vagy a Szolidaritásról. Kiemelt figyelmet szentel Krakkónak, amely város sok-sok középkori, de újabbkori magyarnak is kedves városa. Utazásra is invitálja az olvasót: Balassi Bálint és a Báthoryak nyomába eredve Dél- és Délkelet-Lengyelország gyönyörű vidékeit járhatjuk be, és valóban úton-útfélen magyar emlékeket találunk.
A kötetet május 3, Lengyelország nemzeti ünnepe miatt is javaslom elolvasásra.
Ajánlom a könyvet azok figyelmébe, akiket érdekel a két nép kapcsolata, a lengyelek kultúrája. De azok is találnak hasznos információt, akik utazásra készülnek e vidékekre és akik alaposan föl akarnak készülni a látnivalókra, a kultúrára. És természetesen nyitott nemcsak a szemük, hanem a szívük is a befogadásra!

Bazsóné Megyes Klára

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13