Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Gyurkó János:
Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében
2006

Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében címmel 2006-ban jelent meg a fiatalon, 44 évesen elhunyt Gyurkó János könyve. Az eredetileg doktori disszertációként elkészült kötetet Buzás Gergely lektori gondozásában az Érdi Környezetvédő Egyesület adta ki.
A fotókkal gazdagon illusztrált könyvet szakemberek és egyszerű érdeklődők is haszonnal forgathatják. Az utóbbiak a szöveges rész és a képek alapján idézhetik föl utazásaik, kirándulásaik emlékeit és tűzhetnek ki új úticélokat.
Az építész-történész-régész szakemberek pedig a vizsgálat eszközeként használt
peremlyukkártyák alapján készült táblázatok adatait elemezhetik, vizsgálhatják.
A könyvben találkozhatunk azokkal az általában elég rossz állapotban lévő templomokkal, melyek az Árpád-kor kevés, az idők viharait túlélő építészeti emlékei közé tartoznak. Természetesen nemcsak a mai Magyarország, de az elcsatolt területek több mint 1000 egyházi emlékét elemzi a művészettörténész-építész kutató.
A hajdani országgyűlési képviselőnek, az Antall-kormány környezetvédelmi miniszterének az 1986-ban doktori értekezésként elkészült mű közzétételére nem volt módja és ideje, de kutatásait folytatta, adatbázisát bővítette.
A tudományos értékek közzétételével az építész és műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek és a magyarság építészeti értékei iránt érdeklődő kívülállók számára is érdekes kötet a 10 éve elhunyt Gyurkó János emléke előtt tiszteleg.
A könyv megtalálható könyvtárunk gyűjteményében.

Bazsóné Megyes Klára

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13